David Bowie wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke muzikanten van de 20e eeuw, geprezen door critici en muzikanten, met name voor zijn innovatieve werk in de jaren 1970.

David Bowie werd bekend door wereldhits zoals Space Oddity, Changes, Life on Mars?, Ziggy Stardust, Let’s Dance, Absolute Beginners en Heroes. Bowie deed ook een aantal succesvolle duetten o.a. Under Pressure (met Queen), Dancing in the Street (met Mick Jagger) en Tonight (met Tina Turner).

david bowie
Fabio Diena / Shutterstock.com

Natuurlijk is Bowie ook bekend door zijn imago dat constant veranderde. Vooral in de ‘glamrock’ periode in de jaren ’70 was Bowie zeer excentriek. Zo stond hij op de hoes van het ablum The Man Who Sold the World in een elegante jurk. De hoest werd in de VS uiteraard gecensureerd. Zijn androgyne verschijning werd extremer bij zijn volgende album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972). Bowie werd Ziggy Stardust. Een aantal jaar later kwam er tot ieders verbazing een abrupt einde aan Ziggy Stardust (prachtige verfilmd in Ziggy Stardust – The Motion Picture), maar zeker niet aan de carrière van David Bowie.

In 1975 verschoof de stijl van Bowie radicaal naar een geluid dat hij karakteriseerde als “plastic soul”. In deze periode brak hij door in Amerika. Het nummer “Fame” kwam op de nummer één positie. In 1976 speelde Bowie in de cultfilm The Man Who Fell to Earth, geregisseerd door Nicolas Roeg, en bracht Station to Station uit. Het jaar daarop verwarde hij de muzikale verwachtingen verder met het elektronisch verbogen album Low (1977), de eerste van drie samenwerkingen met Brian Eno die bekend werden als de “Berlin Trilogy”. “Heroes” (1977) en Lodger (1979) volgden.

Begin jaren ’80 was Bowie een echte wereldster. Nummers als”Ashes to Ashes”, “Under Pressure” (samen met Queen) en “Let’s Dance” waren megahits.

Gedurende de jaren 1990 en 2000 bleef Bowie experimenteren met muziekstijlen, waaronder industrial en jungle. Hij stopte met touren in 2004 en zijn laatste live optreden was tijdens een liefdadigheidsevenement in 2006. In 2013 maakte David Bowie een comeback met The Next Day. Hij bleef muzikaal actief tot hij stierf aan leverkanker twee dagen na de release van zijn laatste album, Blackstar (2016).

20. Fame (met John Lennon)

Fame (2016 Remaster)

19. The Jean Genie

David Bowie – The Jean Genie (Official Video)

18. Blackstar

David Bowie - Blackstar (Video)

17. Dancing in the Street (met Mick Jagger)

David Bowie & Mick Jagger - Dancing In The Street (Official Video)

16. Sound and Vision

David Bowie - Sound And Vision 2013 (Official Lyric Video)

 

15. Wild Is the Wind

David Bowie - Wild Is The Wind (Official Video)

14. China Girl

David Bowie - China Girl (Official Video)

13. Lazarus

David Bowie - Lazarus (Video)

12. Tonight (met Tina Turner)

Tina Turner - Tonight (with David Bowie) [Live]

11. Rebel Rebel

David Bowie - Rebel Rebel • TopPop

10. The Man Who Sold The World

The Man Who Sold the World (2015 Remaster)

9. Starman

8. Ashes To Ashes

David Bowie - Ashes To Ashes (Official Video)

7. Let’s Dance

David Bowie - Let's Dance (Official Video)

6. Ziggy Stardust

David Bowie - Ziggy Stardust (From The Motion Picture)

5. Life on Mars?

David Bowie – Life On Mars? (Official Video)

4. Changes

David Bowie - Changes (Live, 1973)

3. Under Pressure (met Queen)

2. Space Oddity

David Bowie – Space Oddity (Official Video)

1. Heroes

David Bowie - Heroes (Official Video)

1 Comment

Leave A Reply

Over

Op muzieklijstjes.com schrijven we lijstjes over alles wat met muziek te maken heeft. De beste nummers, artiesten, bands, videoclips, etc. 

muzieklijstjes.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

groei.media 2023