David Bowie wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke muzikanten van de 20e eeuw, geprezen door critici en muzikanten, met name voor zijn innovatieve werk in de jaren 1970.

David Bowie werd bekend door wereldhits zoals Space Oddity, Changes, Life on Mars?, Ziggy Stardust, Let’s Dance, Absolute Beginners en Heroes. Bowie deed ook een aantal succesvolle duetten o.a. Under Pressure (met Queen), Dancing in the Street (met Mick Jagger) en Tonight (met Tina Turner).

david bowie
Fabio Diena / Shutterstock.com

Natuurlijk is Bowie ook bekend door zijn imago dat constant veranderde. Vooral in de ‘glamrock’ periode in de jaren ’70 was Bowie zeer excentriek. Zo stond hij op de hoes van het ablum The Man Who Sold the World in een elegante jurk. De hoest werd in de VS uiteraard gecensureerd. Zijn androgyne verschijning werd extremer bij zijn volgende album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972). Bowie werd Ziggy Stardust. Een aantal jaar later kwam er tot ieders verbazing een abrupt einde aan Ziggy Stardust (prachtige verfilmd in Ziggy Stardust – The Motion Picture), maar zeker niet aan de carrière van David Bowie.

In 1975 verschoof de stijl van Bowie radicaal naar een geluid dat hij karakteriseerde als “plastic soul”. In deze periode brak hij door in Amerika. Het nummer “Fame” kwam op de nummer één positie. In 1976 speelde Bowie in de cultfilm The Man Who Fell to Earth, geregisseerd door Nicolas Roeg, en bracht Station to Station uit. Het jaar daarop verwarde hij de muzikale verwachtingen verder met het elektronisch verbogen album Low (1977), de eerste van drie samenwerkingen met Brian Eno die bekend werden als de “Berlin Trilogy”. “Heroes” (1977) en Lodger (1979) volgden.

Begin jaren ’80 was Bowie een echte wereldster. Nummers als”Ashes to Ashes”, “Under Pressure” (samen met Queen) en “Let’s Dance” waren megahits.

Gedurende de jaren 1990 en 2000 bleef Bowie experimenteren met muziekstijlen, waaronder industrial en jungle. Hij stopte met touren in 2004 en zijn laatste live optreden was tijdens een liefdadigheidsevenement in 2006. In 2013 maakte David Bowie een comeback met The Next Day. Hij bleef muzikaal actief tot hij stierf aan leverkanker twee dagen na de release van zijn laatste album, Blackstar (2016).

20. Fame (met John Lennon)

19. The Jean Genie

18. Blackstar

17. Dancing in the Street (met Mick Jagger)

16. Sound and Vision


 

15. Wild Is the Wind

14. China Girl

13. Lazarus

12. Tonight (met Tina Turner)

11. Rebel Rebel

10. The Man Who Sold The World

9. Starman

https://www.youtube.com/watch?v=sI66hcu9fIs

8. Ashes To Ashes

7. Let’s Dance

6. Ziggy Stardust

5. Life on Mars?

4. Changes

3. Under Pressure (met Queen)

2. Space Oddity

1. Heroes

1 Comment

Leave A Reply

Over

Op muzieklijstjes.com schrijven we lijstjes over alles wat met muziek te maken heeft. De beste nummers, artiesten, bands, videoclips, etc. 

muzieklijstjes.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

groei.media 2023