James Brown was meer dan een muzikant; hij was een cultureel icoon die de manier waarop we naar soul, funk en R&B luisteren, voorgoed heeft veranderd. Met meer dan 50 albums en talloze hits op zijn naam, was Brown een pionier op vele fronten. Maar welke nummers zijn zijn absolute klassiekers? Hier is onze top 10.

10. People Get Up and Drive Your Funky Soul

Dit nummer van het album “Slaughter’s Big Rip-Off” uit 1973 is een meeslepende mix van instrumentale virtuositeit en pure funk. Het dient als een open uitnodiging aan het publiek om te dansen en te genieten, en is het perfecte voorbeeld van Brown’s meesterschap over ritmische grooves.

9. Try Me

Dit vroege werk van Brown uit 1958 toont zijn gevoeligere, romantische kant. “Try Me” is een ballade waarin Brown zijn vocale bereik demonstreert. Het nummer is een herinnering aan de verscheidenheid van zijn oeuvre en aan zijn vaardigheden als een volwaardige artiest.

8. Living in America

Dit nummer uit 1985 werd een anthem voor een hele generatie. Het is bekend van de film “Rocky IV” en belicht Brown’s vaardigheid om mee te gaan met de tijd, terwijl hij trouw blijft aan zijn roots. Het is een muzikaal eerbetoon aan de Amerikaanse levensstijl en een knipoog naar zijn eigen status als Amerikaans icoon.

7. Unchained

6. Papa’s Got a Brand New Bag – Pt. 1

Dit nummer uit 1965 was een gamechanger voor Brown en voor de muziekindustrie als geheel. Met zijn funky ritmes en baanbrekende arrangementen markeert dit nummer het moment waarop James Brown de “Godfather of Soul” werd.

5. The Boss

Afkomstig van het album “Black Caesar” (1973), toont “The Boss” James Brown op zijn meest zelfverzekerde en meeslepende manier. De boodschap is duidelijk: James Brown is de baas, zowel op als naast het podium.

4. Get Up Offa That Thing

https://www.youtube.com/watch?v=1pvIarW3x5g
Dit nummer uit 1976 was een onmiddellijk succes. Met zijn onweerstaanbare ritme en sterke blazerssectie is het een ultiem feestnummer. Als je niet danst op dit nummer, danst niemand.

3. It’s a Man’s, Man’s, Man’s World

Met een mengeling van soul en diepe emotie is dit nummer een krachtig statement over de menselijke conditie. Brown levert hier een van zijn meest gepassioneerde en gedenkwaardige vocale prestaties.

2. Get Up (I Feel Like Being a) Sex Machine (Part 1)

Deze hit uit 1970 is waarschijnlijk een van zijn bekendste nummers. Het is pure funk op zijn best, een eindeloos dansbaar nummer dat nooit zijn glans verliest.

1. I Got You (I Feel Good)

Dit nummer uit 1965 is wellicht het ultieme feel-good nummer en is zonder twijfel James Brown’s bekendste hit. Het dient als een perfecte afsluiter voor deze lijst, omdat het alles bevat waar James Brown om geliefd was: opzwepende ritmes, onweerstaanbare melodieën, en een algemeen gevoel van ongebreidelde levensvreugde.

James Brown liet een indrukwekkend nalatenschap na, en deze tien nummers bieden een mooi overzicht van zijn invloedrijke carrière. Elk nummer is een klassieker op zijn eigen manier, en samen vormen ze een ultiem eerbetoon aan de “Godfather of Soul”.

Leave A Reply

Over

Op muzieklijstjes.com schrijven we lijstjes over alles wat met muziek te maken heeft. De beste nummers, artiesten, bands, videoclips, etc. 

muzieklijstjes.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

groei.media 2023