Johnny Cash, ook wel bekend als “The Man in Black,” is een onvergetelijke naam in de muziekgeschiedenis. Met zijn rauwe stem en ontroerende liedjes heeft hij generaties beïnvloed. Zijn omvangrijke oeuvre varieert van country en rock tot gospel. Maar welke nummers van Johnny Cash zijn echt onvergetelijk? Hier is onze top 10!

10. Highwayman

Highwayman is een van Johnny Cash’s samenwerkingen met de supergroep The Highwaymen, bestaande uit Willie Nelson, Waylon Jennings en Kris Kristofferson. Het lied schetst vier verschillende levensverhalen, elk gezongen door een ander bandlid. Cash neemt het deel van de ‘highwayman’ voor zijn rekening, en zijn diepe, raspende stem maakt dit een onvergetelijk deel van het nummer. Een meesterwerk van storytelling!

9. God’s Gonna Cut You Down

Johnny Cash - God's Gonna Cut You Down (Official Music Video)

Dit nummer is een traditionele folk song, en Cash’s versie is zonder twijfel een van de meest gedenkwaardige. Met een dreigende beat en Cash’s iconische zang legt dit lied een zware nadruk op de universele wetten van karma. De bijbehorende videoclip bevat cameo’s van verschillende beroemdheden, wat het een moderne klassieker maakt.

8. One

Een verrassende cover van U2’s hit “One,” maar dan in de unieke stijl van Johnny Cash. Het is een aangrijpende, ingetogen uitvoering waarbij Cash’s stem centraal staat. Hij maakt het nummer op prachtige wijze eigen, waardoor je bijna zou vergeten dat het een cover is.

7. San Quentin

Johnny Cash - San Quentin (Live at San Quentin, 1969)

San Quentin is een ander soort protestlied, opgenomen tijdens een liveoptreden in de San Quentin Staatsgevangenis. Het ongefilterde enthousiasme van de gedetineerden op de achtergrond geeft het nummer een extra dimensie. Het is een treffend voorbeeld van Cash’s vermogen om te verbinden met de onderdrukten en gemarginaliseerden.

6. A Thing Called Love

Johnny Cash - A Thing Called Love (Official Audio)

In dit positieve en vrolijke nummer verkent Cash het concept van liefde in al zijn facetten. Het is een toegankelijk lied met een aanstekelijke melodie en zit vol optimisme, wat het een favoriet maakt bij live optredens.

5. A Boy Named Sue

Dit verhalende nummer, geschreven door Shel Silverstein, is een van Cash’s meest humoristische en herkenbare nummers. Het werd een hit in 1969 en vertelt het verhaal van een jongen die op zoek gaat naar zijn vader om verhaal te halen over zijn ongebruikelijke naam. Het nummer zit vol plotwendingen en is een uitstekend voorbeeld van Cash’s verhalende stijl.

4. Folsom Prison Blues

Johnny Cash - Folsom Prison Blues (Official Audio)

Een van zijn vroegere hits en vaak beschouwd als een van zijn beste nummers. Cash schreef dit lied na het bekijken van een documentaire over Folsom Prison. De iconische openingslijn “I hear the train a comin'” is niet meer uit het collectieve geheugen te wissen.

3. I Walk the Line


Een klassieker die iedereen wel kent. Cash toont zijn veelzijdigheid met “I Walk the Line,” waarbij hij zowel zingt als een gitaarriff speelt die even iconisch is als de song zelf. Het is een liefdeslied met universele thema’s die generaties hebben aangesproken.

2. Ring of Fire

Johnny Cash - Ring Of Fire (Live)

Dit nummer, geschreven door June Carter Cash en Merle Kilgore, is misschien wel het meest herkenbare nummer van Cash. De unieke trompetmelodie en Cash’s diepe bariton maken dit tot een onvergetelijke song.

1. Hurt

Johnny Cash - Hurt

“Hurt,” een cover van Nine Inch Nails, is wellicht zijn meest emotionele nummer. De videoclip, die kort voor zijn dood werd gemaakt, versterkt de impact van het lied nog meer. Het is een zeldzaam meesterwerk waarbij zowel de zanger als het publiek tot diepe introspectie worden aangezet.

Leave A Reply

Over

Op muzieklijstjes.com schrijven we lijstjes over alles wat met muziek te maken heeft. De beste nummers, artiesten, bands, videoclips, etc. 

muzieklijstjes.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

groei.media 2023