Kate Bush heeft zichzelf neergezet als een van de meest unieke en invloedrijke artiesten in de wereld van de popmuziek. Haar stem, die varieert van fluisterend zacht tot schrillend hoog, heeft een generatie getekend en het publiek verdeeld tussen bewondering en verwondering. Maar wat zijn nu echt de 10 beste nummers van deze mysterieuze Britse zangeres?

10. Don’t Give Up


“Don’t Give Up” is geen solowerk van Kate Bush, maar een duet met Peter Gabriel. In dit emotioneel beladen nummer neemt Kate de rol van de steunende partner op zich, terwijl Gabriel de stem is van iemand die bijna de hoop verloren heeft. Het nummer raakt thema’s van werkloosheid en zelfverlies, en Kate Bush’s bijdrage zorgt voor een intense emotionele diepte.

9. Hounds of Love

https://www.youtube.com/watch?v=7iTqoDH9GiI
Dit nummer, afkomstig van het gelijknamige album uit 1985, is een meesterwerk dat draait om angst voor verbintenis. “Hounds of Love” gebruikt een opvallende percussie en bevat invloeden van traditionele Ierse muziek. Net als bij veel van haar werk speelt ook hier een zekere mate van dramatiek een belangrijke rol.

8. Army Dreamers


Met “Army Dreamers” duikt Kate Bush in de thematiek van verlies en rouw. De melodie is ogenschijnlijk zacht en melodieus maar draagt een diepgaande boodschap over de zinloosheid van oorlog. Het nummer viel op door de ukelelebegeleiding en de gevoelige vertolking van Bush.

7. Cloudbusting


Dit nummer is geïnspireerd op een boek van Peter Reich en gaat over zijn relatie met zijn vader Wilhelm Reich, een controversiële psychoanalyticus. Het instrumentale arrangement, inclusief de ‘upright bass’, geeft het nummer een orkestrale uitstraling. In de geest van het lied is de videoclip een korte film op zich, met Donald Sutherland in een bijrol.

6. Babooshka


Babooshka is een intrigerend verhaal over een vrouw die haar man test op trouw. Het nummer staat bol van de Russische folklore en is een meesterwerk op het gebied van storytelling. De muzikale invulling, compleet met cello’s en harde gitaarriffs, versterken het dramatische effect.

5. Moments of Pleasure

https://www.youtube.com/watch?v=KTVUg8SA1wA
Dit nummer is een emotioneel beladen ballad, waarin Kate Bush terugdenkt aan dierbare momenten met overleden vrienden en familie. De piano voert de boventoon en Bush’s stem navigeert zorgvuldig tussen de hoge en lage tonen, resulterend in een aangrijpend nummer dat bij velen een gevoelige snaar raakt.

4. Wuthering Heights


Debuutsingle “Wuthering Heights” is gebaseerd op de klassieke roman van Emily Bronte. De falsettostem van Bush en de sprookjesachtige arrangementen maken dit tot een van de meest onderscheidende popliedjes aller tijden. De geest van de literatuur is hier net zo aanwezig als de unieke vocale stijl van Bush.

3. This Woman’s Work


Dit nummer is geschreven voor de film “She’s Having a Baby” en later opgenomen in Bush’s album “The Sensual World”. “This Woman’s Work” is een emotionele reis die de stress en verwachtingen rond het thema zwangerschap en geboorte aansnijdt.

2. The Man with the Child in His Eyes


Dit nummer was een van de eerste grote hits van Kate Bush en laat een ongelofelijke volwassenheid horen voor iemand die het schreef toen ze nog maar 13 was. De tekst is zowel diepgaand als mysterieus en behandelt de complexiteit van volwassen worden.

1. Running Up That Hill (A Deal with God)


Het onbetwiste nummer één op onze lijst is “Running Up That Hill,” een nummer dat draait om het verlangen om van perspectief te wisselen met je partner om elkaars pijn en vreugde te begrijpen. De drummachines en synthesizers zijn tijdloos, en het nummer staat bol van de emotionele intensiteit die typerend is voor Bush’s werk.

Leave A Reply

Over

Op muzieklijstjes.com schrijven we lijstjes over alles wat met muziek te maken heeft. De beste nummers, artiesten, bands, videoclips, etc. 

muzieklijstjes.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

groei.media 2023