Dolly Parton, de ‘Koningin van de Countrymuziek’, heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd die al meer dan vijf decennia beslaat. Met talloze hits en een verkoop van meer dan 100 miljoen platen is ze een icoon in de muziekwereld. Van haar vroege roots in de Appalachische heuvels tot haar status als wereldberoemd entertainer, Dolly’s nummers zijn een mengelmoes van emoties, levenservaringen en pure vrolijkheid. Maar welke nummers van Dolly Parton zijn absoluut onmisbaar? Hier is de top 10!

10. Romeo

Dit nummer van het album “Slow Dancing with the Moon” uit 1993 is een ware country-pop cocktail. “Romeo” toont Dolly’s gevoel voor humor en theatrale flair. Het lied is een dialoog tussen verschillende vrouwen die fantaseren over een onweerstaanbare Romeo, en het beschikt over opvallende gastoptredens van andere countrylegendes zoals Mary Chapin Carpenter en Pam Tillis.

9. Here You Come Again

Uitgebracht in 1977, markeert “Here You Come Again” een keerpunt in Dolly’s carrière waar ze zich niet alleen op country richtte maar ook op popmuziek. Het nummer, met zijn pakkende melodie en charmante teksten, toont de veelzijdigheid van Dolly en haar vermogen om verschillende muziekgenres te doorkruisen.

8. Rockin’ Years

In “Rockin’ Years” zingt Dolly een duet met Ricky Van Shelton, en het nummer komt uit het album “Eagle When She Flies” uit 1991. Het is een ode aan duurzame liefde en toewijding, thema’s die in veel van haar liedjes terugkomen. De zoete harmonieën en de authentieke country-vibe maken dit een onvergetelijke ballade.

7. Coat of Many Colors

Dit nummer uit 1971 is autobiografisch en behandelt Dolly’s jeugd in een arm gezin. Het is een ontroerend verhaal over een jas die haar moeder voor haar maakte, en het gaat dieper in op thema’s als acceptatie en onvoorwaardelijke liefde. Het nummer heeft een bijzondere plek in het hart van veel fans en wordt vaak als een van haar meest betekenisvolle werken beschouwd.

6. There Was Jesus

In dit recente nummer, een samenwerking met de christelijke rockartiest Zach Williams uit 2019, verkent Dolly haar spirituele kant. “There Was Jesus” is een krachtig lied over hoop en de constante aanwezigheid van Jezus in moeilijke tijden. Het won een Grammy voor Beste Christelijke Muziekprestatie/Lied.

5. 9 to 5

Wie kent dit nummer niet? “9 to 5” is een feministisch anthem en komt uit de gelijknamige film uit 1980 waarin Dolly zelf meespeelde. Met zijn aanstekelijke melodie en humoristische teksten is dit nummer een echte klassieker die nog steeds relevant is.

4. You Are

Dit liefdeslied uit 1977 is minder bekend, maar het is een verborgen parel die Dolly’s capaciteit om diepgaande emoties te uiten via muziek onderstreept. De zachte melodie en gevoelige tekst maken “You Are” tot een ontroerende ballade die recht naar het hart gaat.

3. Islands in the Stream


Een van de bekendste duetten in de geschiedenis van de countrymuziek, gezongen met Kenny Rogers. “Islands in the Stream” kwam uit in 1983 en was een megahit die de lijnen tussen country en pop vervaagde.

2. I Will Always Love You

Oorspronkelijk geschreven als een afscheidslied voor haar mentor en partner Porter Wagoner, “I Will Always Love You” is een van de meest iconische liefdesliedjes ooit. Hoewel het later beroemd werd gecoverd door Whitney Houston, heeft Dolly’s originele versie een eenvoud en oprechtheid die tijdloos is.

1. Jolene

Op nummer één staat natuurlijk “Jolene”, een nummer dat zo diepgeworteld is in de cultuur dat het talloze covers en interpretaties heeft geïnspireerd. Het nummer uit 1973 gaat over een vrouw die vreest dat Jolene haar man zal stelen, en het is een meesterwerk van storytelling en emotie.

Leave A Reply

Over

Op muzieklijstjes.com schrijven we lijstjes over alles wat met muziek te maken heeft. De beste nummers, artiesten, bands, videoclips, etc. 

muzieklijstjes.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

groei.media 2023