De Nederlandse muziek geschiedenis is groot. Wat een prachtige liedjes zijn er gemaakt. We hadden misschien wel een top 100 kunnen maken van de mooiste Nederlandstalige liedjes (misschien doen we dat ooit nog wel eens). Voor nu hebben we het gehouden bij een top 25. Luister en geniet!

25. André Hazes – Zij Gelooft In Mij

Zij gelooft in mij, een cover van Steve Gibb’s “She believes in me”, is meerdere malen een hit geweest. André Hazes bracht het nummer voor het eerst uit in 1980, hij schreef het nummer voor zijn tweede vrouw Ellen. In 2000 bracht hij een nieuwe versie uit behorende bij de gelijknamige documentaire, het behaalde toen slechts een 50e plaats in de hitlijsten. Pas na zijn overlijden in 2004 werd “Zij gelooft in mij” een grote hit. Sterker nog het werd toen zijn eerste nummer één hit!

24. Armand – Ben Ik Te Min

Protestzanger Armand brak in 1967 door met het nummer “Ben ik te min?”. Hij stond met het nummer 14 weken in de top 40. Hij maakte deel uit van de hippiegeneratie en was bekend om maatschappijkritische teksten, veelal geïnspireerd op de hippie-ideologie.

23. Boudewijn de Groot – Testament

Testament van Boudewijn de Groot is geschreven door tekstdichter Lennaert Nijgh, hij kijkt terug op zijn jeugdjaren aan de hand van een testament. Zijn naasten krijgen er allemaal van langs in de vorm van een nalatenschap. Echter houdt hij ook iets voor zichzelf, namelijk goede herinneringen.

22. De Dijk – Als Ze Er Niet Is

Als Ze Er Niet Is uit 1994 is de grootste hit ooit van De Dijk. Tijdens concerten is er niemand in de zaal die het nummer niet van begin tot einde kan meezingen.

21. Rowwen Heze – November

November van het Limburgse Rowwen Heze was verrassend genoeg maar een bescheiden hit in 2000. In de top 2000 doet de nummer het echter altijd goed.

20. Bløf – Liefs uit Londen

Bijna hadden we nooit van de Zeeuwse band BLØF gehoord. In 1997 wordt het album Helder opgenomen, de eerste twee singles ‘Helder’ en ‘Zeven Nachten’ floppen echter en de band wilt bijna de handdoek in de ring gooien. In 1998 proberen ze het nog eenmaal met het nummer Liefs uit londen en de rest is geschiedenis.

19. Frank Boeijen – Zeg Me Dat Het Niet Zo Is

Zeg me dat het niet zo is van de Frank Boeijen Groep was in 1989 maar een heel bescheiden hitje, slechts de 34e plaats werd bereikt in de hitlijsten. Het nummer won echter aan populariteit door de uitvoeringen tijdens concerten.

18. The Amazing Stroopwafels – Oude Maasweg

Ook Oude Maasweg van de The Amazing Stroopwafels was bij het uitbrengen in 1981 geen grote hit. Het liedje is echter in de loop der jaren populairder geworden en heeft zelfs een keer op nummer 17 gestaan in de Top 2000.

17. Paul De Leeuw – Ik heb je Lief

Een ontroerend liedje gezongen door Paul de Leeuw en geschreven samen met Peter Groenendijk.

16. Ramses Shaffy – Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk En Bewonder

Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk En Bewonder uit 1971 zingt Ramses Shaffy voor mensen die op de een of andere wijze eenzaam, gefrustreerd of ongelukkig zijn. Hij herinnert hen eraan dat dat ze ooit “samen zullen komen” en adviseert hen in het leven te zingen, vechten, huilen, bidden, lachen, werken en bewonderen. Maar “niet zonder ons”. Gek genoeg geldt ook weer voor dit nummer dat het niet een hele grote hit was toen het uitkwam, ‘slechts’ de 21e plaatst werd behaald in de hitlijsten.

15. André Hazes – Bloed, Zweet En Tranen

Ook Bloed, Zweet en tranen was bij het uitbrengen in 2002 geen al te grote hit. Het is ondertussen echter onder andere populair geworden dankzij begeleiding bij het Nederlands Voetbalelftal.

14. Ramses Shaffy – Laat Me

“Laat Me” is een cover van het Franstalige nummer Ma dernière volonté (Vivre)(1977) van Serge Reggiani met een Nederlandse tekst van Herman Pieter de Boer en uiteraard gezongen door Ramses Shaffy. De Boer gaf aan zijn op het lijf van Shaffy geschreven lied een wezenlijk andere inhoud dan de Franse. Waar Reggiani zingt over iemand die op zijn sterfbed ligt, in radeloze angst om te sterven, zingt Shaffy over zichzelf als iemand die midden in het leven staat, vol levensvreugde en zonder doodsangst.

13. Frans Halsema – Voor Haar

Een mooi liefdeslied gezongen door Frans Halsema in 1977. Echter, pas in 1994, tien jaar na zijn overlijden, werd het nummer een grote hit.

12. Stef Bos – Papa

Prachtig lied van Stef Bos over zijn ‘papa’. Hij schreef het nummer in 1988 toen er bij zijn vader kanker werd geconstateerd. Hij dacht veel te verschillen van zijn papa, maar gaandeweg komt hij erachter dat ze meer op elkaar lijken dan hij dacht. (Papa, ik lijk steeds meer op jou).

11. Maaike Ouboter – Dat Ik Je Mis

In 2013 deed Maaike Ouboter mee aan het tweede seizoen van De beste singer-songwriter van Nederland. Ze deed auditie met het nummer Dat ik je mis, een liedje geïnspireerd op de dood van haar ouders. Het nummer kon direct gekocht worden en stond binnen twee dagen op de nummer 1 positie van de hitlijsten.

10. Marco Borsato – Dochters

Prachtig nummer van Marco Borsato herkenbaar voor iedereen met een dochter. Geschreven door John Ewbank, maar de emotie die je hoort in Borsato’s stem komt van zijn gedachtes aan zijn eigen dochter Jada.

9. Klein Orkest – Over de Muur

Over de Muur uit 1984 wordt geschreven op het hoogtepunt van de Hollanditis, Nederlandse verzet tegen de plannen voor plaatsing van kruisraketten in West-Europa. Het wordt een grote hit, en vijf jaar later, bij het vallen van de Berlijnse Muur, nogmaals.

8. Ramses Shaffy & Liesbeth List – Pastorale

Prachtig duet van Ramses Shaffy en Liesbeth List. Shaffy is de zon, arrogant en vurig, en List is de aarde, ze aanbidt de zon. De tekst komt van Lennaert Nijgh en de muziek van Boudewijn de Groot. Mooiere namen kun je bijna niet bij elkaar krijgen!

7. The Scene – Iedereen Is Van De Wereld

Iedereen Is Van De Wereld een heerlijke meezinger van The Scene uit 1991. Toen werd het overigens geen hit, zoals bij zovele nummer uit deze lijst met mooiste Nederlandstalige liedjes kreeg het nummer pas later de waardering.

6. Acda en De Munnik – Het Regent Zonnestralen

Het Regent Zonnestralen, het populairste liedje van Acda en De Munnik was, het zal ondertussen niet meer verbazen, ook geen grote hit toen het in 1999 werd uitgebracht. Nu is dat anders, luisteraars van 3FM (zeg maar de jonge generatie) kozen het liedjes in 2015 zelfs tot beste Nederlandse liedje ooit. Het nummer is een vervolg op het nummer Als het vuur gedoofd is. Herman is tot de conclusie gekomen dat hij zijn dromen niet heeft waargemaakt en dat het daar nu ook te laat voor is. Hij heeft nu een huis, kind, vrouw en baan. Echter, hij heeft besloten zijn tas in de vijver te gooien en zijn hart te volgen. Het regent weer zonnestralen!

5. Wim Sonneveld – Het Dorp

Het dorp van Wim Sonneveld is een cover van La montange van Jean Ferrat. De tekst is echter aangepast. Sonneveld zingt emotioneel over “zijn dorp” bij het weerzien van het door de vooruitgang gehavende Deurne. De bekende regel uit het lied, En langs het tuinpad van mijn vader, verwijst naar het pad naast het ouderlijk huis van Wiegersma, het tegenwoordige gemeentemuseum De Wieger aan de Oude Liesselseweg in Deurne.

4. Guus Meeuwis – Brabant

Het officieuze Brabantse volkslied, maar ook geliefd door de ander provincies. Brabant van Guus Meeuwis. Hij schreef het lied overigens in Moskou, een koude, verre stad waar het vroeg donker is en de mensen stug zijn.

3. Racoon – Oceaan

Het eerste Nederlandstalige liedje van Racoon en gelijk een van de mooiste ooit gemaakt. Oceaan werd geschreven voor de film Alles is familie.

2. Claudia De Breij – Mag Ik Dan Bij Jou

Een prachtig liedje van Claudia De Breij over iemand die op zoek is naar geborgenheid bij iemand die ze vertrouwt in tijden van oorlog, onrust en onzekerheid. Mag ik dan bij jou is uit 2009 en klimt sindsdien naar de hoogste regionen van de Top 2000, in 2015 en 2016 was er zelfs een top 10 positie.

1. Boudewijn De Groot – Avond

Het mooiste Nederlands liedje moet toch wel Avond zijn van Boudewijn de Groot ui 1996. Ook dit nummer werd weer geschreven door Lennaert Nijgh

14 Comments

 1. Wow,

  geen Doe Maar.
  Hoe is dat mogelijk?

  (En geen Raymond vh Groendewoud voor onze Vlaamse amices)

  Is dit alles?
  Meisjes zijn het mooist op aard!

  Leuk voor taallessen die ik geef.

 2. Geen Harrie Jekkers Geen Doe Maar en De allerbeste Piraten koning Jannes met Zweven naar geluk

  Zeer trieste lijst dit

Leave A Reply

Over

Op muzieklijstjes.com schrijven we lijstjes over alles wat met muziek te maken heeft. De beste nummers, artiesten, bands, videoclips, etc. 

muzieklijstjes.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

groei.media 2023