Bijna 400 miljoen mensen in de wereld spreken Spaans. Het is de op drie na meest gesproken taal in wereld. Het zal dus niet verbazen dat er heel veel Spaanse liedjes zijn! Sommige komen uit Spanje en andere uit Latijns-Amerika. Wij scheren ze in de lijstje allemaal over één kam. Wat de meeste Spaanse liedjes met elkaar te maken hebben? Ze zijn vrolijk of zwoel en je kunt er geweldig op dansen!

25. Selena – Amor Prohibido

Amor Prohibido (“Verboden liefde”) is het titelnummer van het vierde studioalbum van de Amerikaanse zangeres Selena met dezelfde naam (1994). Selena wilde een lied schrijven en opnemen over haar grootouders – die verliefd werden ondanks hun verschillende sociale klassen.

24. Luis Fonsi – Despacito ft. Daddy Yankee

Het populairste liedje op Youtube kan natuurlijk niet ontbreken ondanks dat vele door de populariteit het nummer niet meer kunnen uitstaan. Dit is natuurlijk nu al een klassieker!

23. Silvio Rodriguez – La maza

Silvio Rodríguez Domínguez is een Cubaanse muzikant en leider van de Nueva Trova-beweging. Hij wordt algemeen beschouwd als de beste folkzanger van Cuba en misschien wel een van de grootste singer-songwriters van Latijns-Amerika. Bekend om zijn intellectuele, zeer welsprekende en symbolische teksten, zijn zijn liederen iconische elementen van de Latijns-Amerikaanse linkse intellectuele cultuur. Veel van zijn liedjes zijn klassiekers geworden in Latijns-Amerikaanse muziek, zoals ‘Ojalá’, ‘Playa Girón’, ‘Unicornio’ en natuurlijk ‘La maza’.

22. Roberto Carlos – Amigo

Roberto Carlos Braga is een Braziliaanse singer-songwriter, ook bekend als King of Latin Music of gewoon The King. De meeste van zijn nummers zijn geschreven in samenwerking met zijn vriend, zanger en songwriter Erasmo Carlos. Roberto Carlos heeft meer dan 120 miljoen albums over de hele wereld verkocht. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke artiesten in Brazilië in de jaren zestig en wordt tot de jaren tachtig door veel artiesten en bands genoemd als bron van inspiratie. Toen hij in 1979 Mexico bezocht, werd paus Johannes Paulus II begroet met het lied “Amigo”, gezongen door een koor van kinderen. Het evenement werd live uitgezonden naar honderden miljoenen mensen over de hele wereld.

21. Shakira – Ciega, Sordomuda

“Ciega, Sordomuda” (Engels: Blind, doofstomme) is een lied van de Colombiaanse zanger Shakira voor haar vierde studioalbum Dónde Están los Ladrones? (1998). Het is geschreven door Estéfano, [2] en Shakira em is een Latijns poplied, met prominente invloeden van mariachi, en de tekst drukt haar onhandige gevoel uit wanneer de persoon van wie ze houdt in de buurt is; ze let niet op hun signalen omdat ze volledig verblind is.

20. Franco de Vita – Un Buen Perdedor

Franco De Vita is een Venezolaanse singer-songwriter.

19. Juanes – La Camisa Negra

“La Camisa Negra” (“het zwarte shirt”) is een Spaans rocknummer geschreven door Juanes, geïnspireerd door de Colombiaanse singer-songwriter Octavio Mesa en opgenomen door Juanes voor zijn derde studioalbum Mi Sangre. In Latijns-Amerika werd het nummer in 2005 uitgebracht als de derde single van Mi Sangre en in Europa werd het uitgebracht in 2006 als de eerste single van het album. Het lied ontving gemengde kritieken van critici en zorgde voor controverse toen het werd gebruikt om het neo-fascisme in Italië te ondersteunen. Juanes verwierp sterk het gebruik van zijn lied voor politieke doeleinden. De single was zeer succesvol in Latijns-Amerika en stond bovenaan de hitlijsten.

18. Daddy Yankee – Gasolina

https://www.youtube.com/watch?v=qGKrc3A6HHM

“Gasolina” is een reggaeton-lied geschreven door Daddy Yankee en Eddie Ávila voor het album Barrio Fino van Daddy Yankee uit 2004. “Gasolina” is het eerste reggaeton-nummer dat wordt genomineerd voor de Latin Grammy Award voor Record of the Year.

17. Maná – Mariposa traicionera

“Mariposa traicionera” (Verraderlijke vlinder) komt van van Mana ‘s zesde studioalbum , Revolución de Amor (2002). Het was Mana’s eerste nummer 1 hit in Amerika.

16. Hector Lavoe – El Cantante

“El Cantante” is het beroemde nummer van de Puerto Ricaanse salsa-zanger Héctor Lavoe uit 1978 en de eerste single van het album Comedia. Het lied is geschreven door Rubén Blades en geproduceerd door Willie Colón. De film uit 2006 (met Jennifer Lopez) over het leven van Lavoe, El Cantante, ontleent zijn titel aan het lied.

15. Jose Luis Perales – Y como es él (1982)

¿Y cómo es él? ” is een lied gecomponeerd in 1981 door José Luis Perales en uitgebracht in 1982. Het werd oorspronkelijk gecomponeerd voor Julio Iglesias en het is onder meer gecoverd door Raphael. Ook Marc Anthony scoorde in 2010 een hit met het nummer.

14. Aventura – Obsesión

Obsesión “is een lied van de Dominicaanse Amerikaanse bachata band Aventura te vinden op het album We Broke the Rules uit 2002. Het boekte enorm veel successen in vele landen en stond bovenaan veel internationale hitlijsten .

13. Joan Sebastian – Secreto De Amor

José Manuel Figueroa Figueroa beter bekend als Joan Sebastian was een Mexicaanse singer-songwriter. Hij schreef meer dan 1.000 liederen, waaronder composities voor Vicente Fernández, Lucero, Pepe Aguilar en Rocío Dúrcal. Zijn muziek is een mix van Latijns-Amerikaanse pop, ranchera en gruperamuziek. Sebastian kreeg zeven Latin Grammy Awards en vijf Grammy Awards, waarmee hij de meest bekroonde Mexicaanse artiest in de geschiedenis van Grammy is. Zijn grootste succes was Secreto De Amor uit 2000.

12. Ritchie Valens – La Bamba

https://www.youtube.com/watch?v=jSKJQ18ZoIA

“La Bamba” is een Mexicaans volkslied, oorspronkelijk uit de staat Veracruz, het best bekend van een bewerking uit 1958 door Ritchie Valens, een top 40 hit in de Amerikaanse hitlijsten en een van de beste rock and roll’s best bekende nummers. Valens ‘versie van “La Bamba” staat op plaats 345 op de lijst van Rolling Stone-tijdschriften van de 500 Beste Liedjes aller tijden. Het is het enige nummer op de lijst dat in een andere taal dan het Engels wordt gezongen.

11. Armando Manzanero – Somos novios

Armando Manzanero-Canché is een Mexicaanse muzikant, zanger en componist. Hij wordt alom beschouwd als de beste naoorlogse Mexicaanse romantische componist en een van de meest succesvolle componisten van Latijns-Amerika. In 1970 werd zijn lied “Somos Novios” in het Engels vertaald door Sid Wayne, componist voor Elvis Presley. De Engelse versie, “It’s Impossible”, werd uitgevoerd door Perry Como en werd genomineerd voor een Grammy.

10. Soda Stereo – De Musica Ligera

“De Música Ligera” is een lied van de Argentijnse rockband Soda Stereo van hun vijfde studioalbum Canción Animal (1990). Het is een van de beroemdste en meest symbolische songs van Soda Stereo, waarvan de muzikale invloed al meer dan twee decennia opmerkelijk is in de geschiedenis van Latin Rock. Vanwege zijn populariteit wordt het lied beschouwd als een hymne van rock en español.

9. Enrique Iglesias – Bailando

De Spaanse Enrique Iglesias scoort al jaren lang hit na hit, zijn grootste (tot nu toe) is Bailando uit 2015. De videoclip van het nummer is een van de meest bekeken Youtube video’s ooit.

8. Luis Miguel – El Dia Que Me Quieras

El día que me quieras (“De dag dat je van me houdt”) is een tango nummer van Carlos Gardel. Oorspronkelijk was het te horen in de gelijknamige film uit 1935. Het werd de standaard voor tango. Het is vervolgens gecoverd door verschillende artiesten zoals Luis Miguel en Roberto Carlos.

7. Juanes – A Dios le Pido

“A Dios le Pido” is de grootste hit van Juanes. Uitgebracht in 2002 in Spanje en Latijns-Amerika. In 2006 werd het lied opnieuw uitgebracht in sommige landen van Europa, direct na het succes van “La Camisa Negra”, dat in bijna elk Europees land in de top vijf in kaart bracht.

6. Juan Gabriel – Querida ft. Juanes

5. Tito Puente – Oye Como Va

Juan Gabriel was een Mexicaanse zanger, songwriter en acteur. Gabriel stond in de volksmond bekend als Juanga en El Divo de Juárez, Gabriel stond bekend om zijn flamboyante stijl, die barrières op de Latijns-Amerikaanse muziekmarkt verbrak. Algemeen beschouwd als een van de beste en meest productieve Mexicaanse componisten en zangers aller tijden, een waar pop-icoon.

4. Ricky Martin – Livin’ La Vida Loca

“Livin ‘la Vida Loca” van Ricky Martin wordt over het algemeen gezien als het lied dat de Latijnse pop-explosie begon en de weg baande voor andere Spaans sprekende artiesten (eerst Enrique Iglesias en Marc Anthony en later Shakira en Paulina Rubio). Het is een van de best verkochte singles aller tijden.

3. Ruben Blades – Pedro Navaja

Pedro Navaja is een salsa lied geschreven en uitgevoerd door Rubén Blades uit 1978 . Geïnspireerd door het nummer Mack the Knife, vertelt het het verhaal van het leven van een panderer en zijn vermoedelijke dood. Het lied wordt overal in Latijns-Amerika herkend, omdat het scènes en verhalen beschrijft die deze landen gemeen hebben, ook al speelt het verhaal zich af in New York City. Het nummer gaat over het leven, de dood en het onverwachte met donkere humor.

2. Perez Prado – Mambo No. 5

“Mambo No. 5” is een mambo en jazzdansnummer dat oorspronkelijk werd opgenomen en gecomponeerd door de Cubaanse muzikant Dámaso Pérez Prado in 1949. De populariteit van het lied werd vernieuwd door de sampling van de Duitse artiest Lou Bega van de laatste 30 seconden van het origineel.

1. Gypsy Kings – Bamboleo

Bamboléo “is een Spaans lied uit 1987 van de band Gipsy Kings, afkomstig van hun gelijknamige album. Het lied werd geschreven door de bandleden Tonino Baliardo, Chico Bouchikhi en Nicolas Reyes. Het nu iconische nummer is een wereldwijde hit voor de Gipsy Kings en wordt sindsdien door veel artiesten gecoverd, zowel in het Spaans als in andere talen.

Leave A Reply

Over

Op muzieklijstjes.com schrijven we lijstjes over alles wat met muziek te maken heeft. De beste nummers, artiesten, bands, videoclips, etc. 

muzieklijstjes.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

groei.media 2023