Coverversies van muzieknummers zijn een delicate taak. Kopieer je simpelweg een nummer of maak je het volledig eigen? Bijna elke artiest heeft tijdens zijn carrière wel eens een coverversie geprobeerd, soms met succes en soms met een grote flop. In deze top 20 zetten we liedjes op een rij waarbij de cover zelfs beter is dan het origineel!

Adele – ‘Make You Feel My Love’

Oorspronkelijk van: Bob Dylan

Het is je vergeven als je nog nooit van Bob Dylan’s raspende origineel van deze ballad had gehoord voordat Adele’s cover in 2009 een enorme hit werd. Haar versie was zo goed, dat ze voor even de grootste popster van de planeet werd.

Jeff Buckley – ‘Hallelujah’


Oorspronkelijk van: Leonard Cohen

Leonard Cohen bracht dit nummer voor het eerst uit in 1984, en hoewel je zijn uitmuntendheid niet kunt negeren, heeft het niet helemaal de schoonheid van Jeff Buckley’s versie. Buckley werd zelf geïnspireerd door een cover van John Cale drie jaar eerder.

Sinead O’Connor – ‘Nothing Compares 2 U’


Oorspronkelijk van: Prince

Prince schreef dit nummer voor zijn groep The Family in 1985. Zijn versie werd pas na zijn dood uitgebracht. Het was de manager van Sinéad O’Connor, Fachtna O’Kelly, die met het idee kwam voor de Ierse ster O’Connor om het nummer te coveren, en de rest is geschiedenis.

Soft Cell – ‘Tainted Love’


Oorspronkelijk van: Gloria Jones

We kennen en houden misschien allemaal van Soft Cell’s enorme synthpop-klassieker uit 1981, maar dit nummer was oorspronkelijk een Northern Soul-anthem van Gloria Jones in 1964. De groep van Marc Almond vertraagde het tempo, bracht de synths binnen, en het werd populairder dan het origineel.

Johnny Cash – ‘Hurt’


Oorspronkelijk van: Nine Inch Nails

Oorspronkelijk een industrieel metalnummer van Nine Inch Nails uit 1995, werd het in 2002 gecoverd door Johnny Cash, een jaar voor zijn dood. De bijbehorende video, met beelden uit het leven van Cash en geregisseerd door Mark Romanek, won verschillende prijzen. Reznor werd een fan van Cash’s versie toen hij de muziekvideo zag: “Tranen wellen op, stilte, kippenvel… wauw. Ik had het gevoel dat ik net mijn vriendin had verloren, want datliedje is niet meer van mij.”

Marvin Gaye – ‘I Heard it Through the Grapevine’


Oorspronkelijk van: The Miracles

Dit nummer circuleerde een tijdje bij Motown, met zowel The Miracles als Gladys Knight die versies opnamen voordat Marvin Gaye het inzong. Niet overtuigd in het begin, liet Berry Gordy Marvin uiteindelijk zijn versie als single uitbrengen.

Aretha Franklin – ‘Respect’


Oorspronkelijk van: Otis Redding

Aretha maakte dit nummer zo eigen, dat het gemakkelijk is om totaal te vergeten dat ze het niet als eerste opnam. Redding’s versie was een oproep van een wanhopige man die zijn vrouw alles zal geven wat ze wil, zolang hij maar respect krijgt als hij geld naar huis brengt. Echter, Aretha’s versie was van een sterke, zelfverzekerde vrouw, die weet dat ze alles heeft wat haar man wil, en eist zijn “respect”. Ze voegde ook het ‘R-E-S-P-E-C-T’ refrein toe.

Whitney Houston – ‘I Will Always Love You’


Oorspronkelijk van: Dolly Parton

Country-legende Dolly Parton schreef het nummer in 1973, voor haar toenmalige partner en mentor Porter Wagoner, van wie ze professioneel scheidde na zeven jaar. In 1992 nam Whitney Houston een nieuw arrangement van het nummer op, voor de soundtrack van The Bodyguard, haar filmdebuut. Het werd een van de grootste hits van de jaren ’90. Dolly zei later: “De manier waarop ze dat eenvoudige liedje van mij nam en er zo’n machtig ding van maakte, werd het bijna haar liedje. Sommige schrijvers zeggen: ‘Ooh, ik haat de manier waarop ze dat met mijn liedje hebben gedaan of die versie was niet wat ik in gedachten had.’ Ik vind het gewoon geweldig dat mensen een liedje kunnen nemen en het op zoveel verschillende manieren kunnen doen.”

Eva Cassidy – ‘Songbird’


Oorspronkelijk van: Fleetwood Mac

Eva Cassidy coverde veel nummers gedurende haar veel te korte leven en carrière, maar misschien wel haar grootste was deze prachtige versie van een al briljant Fleetwood Mac-nummer. Hoewel Christine McVie’s origineel ook fantastisch is, heeft Eva’s versie nog meer subtiele schoonheid, en wordt het nog aangrijpender door haar te vroege overlijden.

Eric Clapton – ‘I Shot the Sheriff’


Oorspronkelijk van: Bob Marley

Bob Marley en de Wailers brachten deze reggae-klassieker voor het eerst uit in 1973, en vertelt het standpunt van een verteller die toegeeft de corrupte lokale sheriff te hebben gedood, maar ook ten onrechte wordt beschuldigd van het doden van de plaatsvervanger. Een jaar later bracht Eric een rock-getinte coverversie uit, en het werd een nog grotere hit dan het origineel.

Run DMC – ‘Walk This Way’


Oorspronkelijk van: Aerosmith

Run DMC vond de perfecte manier om hiphop mainstream te maken, door een vroege vorm van de mash-up te doen en samen te werken met rocklegendes Aerosmith. Een geïnspireerde coverversie die het nummer bijwerkte met hiphop beats en rapverzen, het was de ultieme manier om rock en rap samen te brengen.

Stevie Wonder – ‘We Can Work It Out’


Oorspronkelijk van: The Beatles

In het midden tot eind jaren ’60 probeerde vrijwel elke artiest The Beatles te coveren, maar niet veel konden beweren dat ze hen overtroffen in hun eigen spel. Stevie deed precies dat met een geïnspireerde soulvolle cover van ‘We Can Work It Out’, en kreeg een Grammy-nominatie in het proces.

Take That – ‘Could It Be Magic’


Oorspronkelijk van: Barry Manilow

Stel je voor dat je boyband Take That een pop-dance versie van een Barry Manilow pianoballade laat opnemen. Op de een of andere manier werkte het briljant.

Tina Turner – ‘Proud Mary’


Oorspronkelijk van: Creedence Clearwater Revival

Creedence Clearwater Revival nam dit nummer voor het eerst op als een rocknummer in 1969, maar het is misschien beter bekend van Tina’s coverversies. In 1970 coverde ze het voor het eerst met haar man Ike, en transformeerde het in een funk soul rocker. Ze nam het later opnieuw op voor de film What’s Love Got to do With It uit 1993, en het is een van haar kenmerkende nummers geworden.

Joe Cocker – ‘With a Little Help from My Friends’


Oorspronkelijk van: The Beatles

Het gebeurt niet vaak dat iemand The Beatles kan coveren en daadwerkelijk op hen kan verbeteren, maar dat is wat Joe Cocker deed met dit voorheen vrolijke nummer gezongen door Ringo Starr. Cocker transformeerde het in een ongelooflijk krachtig soul-anthem, vereeuwigd door zijn perfecte optreden op Woodstock in 1969.

Gary Jules & Michael Andrews – ‘Mad World’

https://www.youtube.com/watch?v=4N3N1MlvVc4
Oorspronkelijk van: Tears for Fears

Het originele Tears for Fears-nummer was een echt briljante donkere synthpop-tune, maar Gary en Michael’s spookachtige versie 20 jaar later was een meesterzet. Opgenomen voor de soundtrack van Donnie Darko en later een UK Kerstnummer één, dit was misschien wel het nummer dat talloze pianocovers inspireerde die sindsdien in advertenties en filmtrailers worden gebruikt.

Cyndi Lauper – ‘Girls Just Want to Have Fun’


Oorspronkelijk van: Robert Hazard

Verbazingwekkend genoeg werd dit nummer oorspronkelijk geschreven vanuit het mannelijke perspectief over vrouwen in de slaapkamer door Robert Hazard in 1979. Vier jaar later droeg Cyndi’s versie een totaal andere feministische houding uit, waarbij ze liet zien dat wat vrouwen echt wilden was dezelfde ervaring hebben die mannen konden hebben. Het werd een van de grootste hits van de jaren ’80.

The Isley Brothers – ‘Summer Breeze’


Oorspronkelijk van: Seals and Crofts

Seals and Crofts’ originele versie van dit zomeranthem was een briljant folknummer, maar The Isley Brothers maakten het hun eigen. Ze transformeerden het in een funky soul anthem, met een van de beste gitaarlicks ooit opgenomen.

Harry Nilsson – ‘Without You’


Oorspronkelijk van: Badfinger

Harry Nilsson hoorde deze Badfinger-ballade voor het eerst op een feestje, en toen hij zich realiseerde dat het niet The Beatles waren, besloot hij het te coveren. Het was een briljante zet, want het gaf hem een carrièrebepalende hit, en een van de beste liefdesliedjes aller tijden.

Pet Shop Boys – ‘Always On My Mind’

Oorspronkelijk van: Elvis Presley

Elvis en Willie Nelson hadden al hits gescoord met briljante versies van deze lovesick ballad, maar de Pet Shop Boys deden iets echt inspirerends in 1987. Opgenomen voor een Elvis-tribute tv-special 10 jaar na zijn dood, klinkt de dance-pop versie van de PSB’s nog steeds geweldig vandaag, en is wat een coverversie is alles over.

Leave A Reply

Over

Op muzieklijstjes.com schrijven we lijstjes over alles wat met muziek te maken heeft. De beste nummers, artiesten, bands, videoclips, etc. 

muzieklijstjes.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

groei.media 2023