In de jaren zestig werd het keyboard in de popmuziek geïntroduceerd. Het groeide in de jaren zeventig en tachtig uit tot één van de belangrijkste instrumenten in de popmuziek. Wat zijn de 10 beste liedjes waarin een keyboard de hoofdrol speelt?
10. Narcotic – Liquido
De intro van het nummer Narcotic heeft een merkwaardige eigenschap die eigenlijk geldt voor best veel succesvolle riffs van keyboardspelers. Als je deze melodie alleen op een keyboard speelt, zonder band, komt hij tamelijk suf en simpel over. Je zou bijna denken: ‘Een toetsenist met enig zelfrespect bedenkt niet zo’n sullig melodietje.’ En toch, als het met een hele band wordt gespeeld, dan komt de riff tot leven en wordt die melodie op het keyboard het hoofdbestanddeel van een geweldig nummer.
Zo’n riff heeft voor veel luisteraars een soort hypnotiserende kracht, het gaat als een oorwurm in je hoofd kruipen en laat je de rest van de dag niet meer los.
De song Narcotic was eind jaren negentig onder meer een nummer één hit in Oostenrijk. In Duitsland is deze song zelfs ooit uitgeroepen tot het één na beste nummer aller tijden. De song is te danken aan een tweedehands keyboard, een Roland D-70, die de zanger van de band Liquido midden jaren negentig kocht. Op dat keyboard bleken een paar merkwaardige geluiden geprogrammeerd te zijn door de vorige eigenaar.
De zanger begon wat met die geluiden te experimenteren, speelde er een simpel melodietje mee en had ineens het gevoel dat die riff de basis van een nieuw nummer kon worden. En die song werd dus Narcotic.
9. Unbeschreiblich Weiblich – Nina Hagen
Als er geen toetsenist mee had gespeeld op dit nummer, dan was dit heus nog wel een leuke punkrocksong. De keyboardspeler gooit met zijn spel echter een heerlijke, freaky saus over deze song. Juist die freaky saus zorgt ervoor dat het een onweerstaanbaar nummer wordt, dat je talloze malen wil beluisteren.
8. Final Countdown – Europe
Begin jaren tachtig leende de zanger van de rockband Europe een keyboard van de toetsenist van die band. Hij bedacht wat melodietjes op dat instrument, waaronder de latere openingsriff van The Final Countdown.
De bassist van de band hoorde potentie in die riff. Hij haalde de zanger over om die keyboardriff uit te werken tot een nummer. Niet iedereen was meteen enthousiast. De gitarist van Europe vond de riff afschuwelijk. Uiteindelijk staakte de gitarist zijn verzet.
The Finale Countdown werd uitgebracht in 1986 en groeide uit tot een wereldhit: in 25 landen stond het op nummer één in de hitlijsten.
7. Just Can’t Get Enough – Depeche Mode
Dit nummer is de ultieme demonstratie van de kracht die één simpel melodietje op een keyboard kan hebben. Deze hele song van Depeche Mode is gebouwd rond de herhaling van steeds weer diezelfde simpele, maar onweerstaanbare riff. Het is zo’n melodietje dat werkelijk elke beginner op een keyboard kan spelen.
6. Sweet Dreams – Eurythmics
Er is veel goed aan deze song, zoals de zang, de sfeer, de structuur, de tekst en de productie. Het sterkste punt van Sweet Dreams is echter zonder twijfel de heerlijke, opzwepende riff op het keyboard waarmee het nummer begint.
5. Take On Me – Aha
Deze song is om drie redenen beroemd. Ten eerste om de prachtige clip, waarin een strip tot leven komt. Daarnaast is het nummer opvallend vanwege de zang van de frontman van A-ha, die erin slaagt om nogal hoge tonen te halen. Tot slot is de song vooral onvergetelijk vanwege de aanstekelijke riff op het keyboard. Dit is weer typisch zo’n melodie die, als je hem één keer hebt gehoord, urenlang jouw hoofd niet wil verlaten.
4. Love Will Tear Us Apart – Joy Division
Ten onrechte denken heel wat mensen bij keyboards en synthesizers aan gladde popmuziek. Vaak is het keyboard juist ook een hoofdonderdeel van zware, doorleefde muziek, zoals het nummer Love Will Tear Us Apart van Joy Division. De riff uit deze song is van een lugubere schoonheid. Hij is mooi in al zijn simpelheid: deze riff is op een keyboard voor beginners zonder problemen mee te spelen.
3. 1999 – Prince
Door velen wordt Prince gerekend tot de grootste genieën uit de popmuziekgeschiedenis. Hij was een multi-instrumentalist. Bij de opnames van het nummer 1999 bespeelde hij alle instrumenten. Prince speelde dus ook de intro op het keyboard.
Die intro is eigenlijk nauwelijks een echte riff of melodie te noemen. Hij bestaat uit een paar akkoorden die Prince ritmisch op z’n keyboard speelde. Maar die akkoorden en het ritme zijn wel ontzettend raak. Ze zetten de sfeer neer voor een wonderbaarlijk mooi nummer, dat zowel gaat over dansen als over het einde der tijden.
2. Jump – Van Halen
Eddie van Halen is vooral beroemd als één van de beste rockgitaristen aller tijden. Rond 1980 kreeg hij er lol in om ook met keyboards te experimenteren. In 1981 bedacht hij de riff die later de intro van het nummer Jump zou worden. Hij liet het horen aan zijn bandgenoten, maar die vonden het helemaal niets. Bijna was het voor altijd in de prullenbak verdwenen, ware het niet dat een producer waarmee de band werkte wel iets in die melodie zag.
In 1983 vroeg de producer aan zanger David Lee Roth of hij die riff alsjeblieft alsnog een kans wilde geven. Na enige twijfel ging Roth akkoord. De band schreef op basis van de riff het nummer Jump. Het zou de grootste hit uit de geschiedenis van Van Halen zijn: Jump bereikte de nummer één positie in de Amerikaanse hitlijsten.
1. Light My Fire – The Doors
Toetsenist Ray Manzarek van The Doors behoort tot de invloedrijkste toetsenisten uit de popgeschiedenis. Zijn intro van Light My Fire is een heerlijk voorbeeld van een catchy riff op een keyboard. De albumversie van dit nummer duurt zeven minuten. Daarin demonstreert Manzarek meesterlijk wat je op een keyboard met 88 toetsen allemaal kunt doen.