De gitaar is een van de meest iconische instrumenten in de wereld van muziek. Talloze legendarische muzikanten hebben dit instrument bespeeld, maar wie zijn de crème de la crème, de echte virtuozen? Hier zijn de 16 beste gitaristen aller tijden!

16. Ritchie Blackmore

Ritchie Blackmore Guitar God

De gitarist van Deep Purple en Rainbow heeft een stijl die doordrenkt is van zowel klassieke als blues-invloeden. Zijn werk op nummers zoals “Smoke on the Water” is simpelweg iconisch. Een krachtige techniek en diepgaande muzikale kennis maken hem een van de pioniers in de wereld van rockgitaar.

15. Joe Satriani


Joe Satriani is niet alleen een uitmuntende gitarist maar ook een mentor voor vele anderen, waaronder Steve Vai en Kirk Hammett van Metallica. Zijn instrumentale composities zoals “Satch Boogie” zijn virtuoos zonder in navelstaren te vervallen.

14. Angus Young


De energieke leadgitarist van AC/DC is het levende bewijs dat je niet altijd technisch hoeft te zijn om impact te maken. Zijn bluesy riffs en dynamische podiumaanwezigheid zijn al tientallen jaren een handelsmerk van de band.

13. Mark Knopfler

Dire Straits - Sultans of Swing MEEEGAAA GUITAR SOLO BY MARK KNOPFLER

De voorman van Dire Straits staat bekend om zijn ‘vinger-plukkende’ speelstijl. Nummers zoals “Sultans of Swing” hebben een unieke sound die zowel elegant als authentiek is.

12. Randy Rhoads


Zijn carrière was kort, maar de impact van Randy Rhoads op de metalgitaar is onmetelijk. Zijn werk met Ozzy Osbourne zoals op “Crazy Train” combineert technische vaardigheid met muzikale expressie.

11. Brian May

Brian May - Last Horizon/Guitar Solo Live at The Olympia Dublin Ireland 2013

Niet veel gitaristen kunnen zeggen dat ze een asteroïde naar zich vernoemd hebben. De gitarist van Queen staat bekend om zijn veelzijdigheid en zijn zelfgebouwde ‘Red Special’ gitaar. Een ware muzikale wetenschapper!

10. Carlos Santana


De sfeervolle melodieën van Carlos Santana zijn beïnvloed door een mix van rock, Latijns-Amerikaanse en jazzmuziek. “Black Magic Woman” blijft een van de meest herkenbare gitaarriffs aller tijden.

9. Jeff Beck

jeff beck classic solo

Jeff Beck heeft een carrière die meer dan 50 jaar omspant. Zijn werk is moeilijk in een hokje te plaatsen, variërend van blues tot rock en zelfs electronica. Een echt kameleon op de gitaar.

8. B.B. King

B.B. King - Blues Boys Tune

De koning van de bluesgitaar heeft een stijl die tegelijk eenvoudig en diep emotioneel is. Zijn befaamde gitaar “Lucille” is bijna even iconisch als de man zelf.

7. Slash


Slash, de hoed-dragende gitarist van Guns N’ Roses, schreef enkele van de meest bekende riffs in de geschiedenis van de rockmuziek. Zijn werk op “Sweet Child o’ Mine” is pure magie.

6. Stevie Ray Vaughan

Stevie Ray Vaughan - Best Guitar Player - Sound Check - What?!

Stevie Ray Vaughan herdefinieerde de blues met zijn fenomenale techniek en passie. Zijn invloed op het genre is zo groot dat hij vaak in één adem wordt genoemd met de grootheden als B.B. King.

5. Eric Clapton

Amazing Eric Clapton guitar solo

“Slowhand” heeft in de loop der jaren in verschillende bands gespeeld, maar zijn unieke aanpak van de gitaar maakt hem onmiskenbaar. Zijn blues-geïnspireerde rock heeft generaties muzikanten beïnvloed.

4. David Gilmour

David Gilmour - The Best Guitar Solos

De gitarist van Pink Floyd staat bekend om zijn etherische, haast kosmische klanken. Nummers zoals “Comfortably Numb” zijn toonbeelden van zijn vermogen om emotie uit elke snaar te persen.

3. Eddie Van Halen

Craziest Eddie Van Halen solo ever!

Eddie van Halen was een pionier op het gebied van gitaartechnieken zoals tapping. Zijn razendsnelle spel op nummers als “Eruption” blijft ongeëvenaard.

2. Jimmy Page

jimmy page's best solo

Of het nu gaat om folk, blues, hard rock of oriëntaalse muziek, Jimmy Page van Led Zeppelin heeft het allemaal gedaan. Zijn invloed is zo wijdverbreid dat elke gitarist wel een vleugje Page in zijn stijl heeft.

1. Jimi Hendrix


De man, de mythe, de legende. Jimi Hendrix was een artiest die ver vooruit liep op zijn tijd. Met nummers zoals “Purple Haze” en “Voodoo Child” heeft hij de grenzen van wat mogelijk was op de gitaar verlegd.

1 Comment

Leave A Reply

Over

Op muzieklijstjes.com schrijven we lijstjes over alles wat met muziek te maken heeft. De beste nummers, artiesten, bands, videoclips, etc. 

muzieklijstjes.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

groei.media 2023