Het is weer december, je zult dus de komende maand weer stapelgek worden van alle kerstliedjes die je hoort in de winkels, en natuurlijk op de radio. Wij kunnen dan niet achterblijven en presenteren een lijst van de beste kerstliedjes aller tijden, inclusief de video’s:

1. White Christmas – Bing Crosby (1942)

White Christmas van Bing Crosby is niet alleen een van de bekendste kerstliedjes, het is ook de best verkochte single aller tijden. Wereldwijd werd het liedje naar schatting 50 miljoen keer verkocht, en dat nog voordat Spotify bestond!

2. All I Want for Christmas is You – Mariah Carey (1994)

Het schijnt dat Mariah Carey jaarlijks nog 200.000 euro verdient met haar kerstliedje All I Want for Christmas is You. Het is waarschijnlijk het liedje dat het meest op de Nederlandse radio wordt gedraaid rond kerst en het komt ook jaarlijks weer hoog in de hitlijsten.

3. Hallelujah – Jeff Buckley (1994)

Het origineel van Hallelujah is natuurlijk van Leonard Cohen. Maar vooral de versie van Jeff Buckley dat hij in 1994 slechts 3 jaar voor zijn dood uitbracht is populair rond de feestdagen.

4. Last Christmas – Wham! (1984)

Een vrolijk kerstliedje van Wham! geschreven door George Michel. In Nederland is Last Christmas minsten 19 keer opnieuw in de hitlijsten gekomen, een record.

5. Do They Know It’s Christmas – Band Aid (1984)

Een liedje voor het goede doel, dat is natuurlijk een mooie gedachte rond kerstmis. Do They Know It’s Christmas werd opgenomen om geld in te zamelen voor bestrijding van een acute hongersnood in Ethiopië. Wij vieren hier heerlijk kerst, maar op andere plekken in de wereld sterven mensen door honger.

6. Happy Xmas (War Is Over) – John Lennon (1971)

Dit nummer van John Lennon en Yoko Ono kwam uit de tijd van hun vredescampagne die ze sinds 1969 hielden. Het liedje ging over de Vietnamoorlog, maar het blijkt nu jaren later nog steeds een universele boodschap.

7. Have Yourself a Merry Little Christmas – Judy Garland (1944)

Een klassieker uit de musical “Meet me in St. Louis”.

8. Santa Claus is Comin to Town – Bruce Springsteen (2003)

Santa Claus is Comin to Town is een kerstliedje dat voor het eerst gezongen werd in 1934. Het was toen al een gigantische hit en is naderhand door meer dan 200 artiesten gecovered waaronder Mariah Carey, Neil Diamond, Frank Sinatra, Chris Isaak, The Temptations, Michael Bublé, The Jackson 5 en dus Bruce Springsteen.

9. Wonderful Dream (Holidays are Coming) – Melanie Thornton (2001)

Dat heeft Coca cola slim gedaan, iedereen die dit liedje hoort denkt gelijk aan de kerstvrachtwagens van Coca cola uit de reclame. Dankzij Skyradio is dit in Nederland een echte kerstklassieker geworden.

10. Jingle Bell Rock – Bobby Helms (1957)

Jingle Bell Rock is door vele artiesten gezongen, die van Bobby Helms is waarschijnlijk de bekendste.

11. Christmas (Baby Please Come Home) – Darlene Love (1963)

Volgens het populaire muziekmagazine “Rolling Stone” is dit het beste Rock en Roll kerstliedje ooit. U2 was het er waarschijnlijk mee eens want zij brachten het nummer ook uit.

12. The Christmas Song – Nat King Cole (1961)

13. Fairytale of New York – The Pogues and Kirsty MacColl (1988)

Fairytale of New York van de Ierse folkpunk band The Pogues is eigenlijk een parodie op kerstnummers, maar is desondanks uitgegroeid tot een van de populairste liedjes rond kerstmis.

14. Feliz Navidad – José Feliciano

Het simpele en aanstekelijke Spaanse refrein “Feliz Navidad, próspero año y felicidad” (oftewel Fijne kerstdagen een een gelukkig nieuwjaar) doet het altijd goed rond de feestdagen.

15. Driving Home For Christmas – Chris Rea (1988)

Driving Home For Christmas van Chris Rea is nooit een grote hit geweest, maar is toch uitgegroeid tot een ware kerstklassieker.

16. Why Couldn’t It Be Christmas Everyday – Bianca Ryan (2006)

Een van de nieuwere liedjes uit de lijst is Why Couldn’t It Be Christmas Everyday van Bianca Ryan. De zangeres komt dan wel uit Amerika, maar toch is het liedje vooral in Nederland een groot succes.

17. Christmas Time – Bryan Adams (2000)

https://www.youtube.com/watch?v=b4fkI0BYsmg

Er is nooit een videoclip uitgebracht voor Christmas Time van Bryan Adams. Ook heeft het nummer nooit op een album van Adams gestaan. Desondanks is het elk jaar rond kerst weer een populair liedje op de radio.

18. Wonderful Christmastime – Paul McCartney (1979)

Nog een Beatle met een kerstliedje. Wonderful Christmastime was geen grote hit maar is in de loop der jaren uitgegroeid tot een kerstklassieker. Het is ook vele malen door andere artiesten gezongen waaronder Diana Ross, Demi Lovato, en Kylie Minogue.

19. Thank God It’s Christmas – Queen (1984)

Ook Queen heeft zich gewaagd aan een kerstliedje. Eigenlijk was het meer als grap bedoelt, maar ook een grappig kerstliedje kan heel populair worden.

20. It’s The Most Wonderful Time Of The Year – Andy Williams (1963)

Het is de mooiste tijd van het jaar. Volgens deze klassieker van Andy Williams dan.

21. Mistletoe and Holly – Frank Sinatra (1957)

Ook The Voice himself heeft een liedje over kerst gemaakt.

22. It’s gonna be A cold cold Christmas – Dana (1975)

23. Christmas (Baby Please Come Home) – Michael Bublé

Christmas (Baby Please Come Home) is een liedje uit 1963 gezongen door Darlene Love. Maar het liedje is pas echt populair geworden door Michael Bublé.

24. Santa Claus is coming to town – Mariah Carrey

Mariah Carrey is de koningin van Kerstmis. Haar album Merry Christmas uit 1994 is waarschijnlijk het beste kerstalbum ooit gemaakt. Hierop staat ook het liedje Santa Claus is coming to town.

25. Underneath the Tree – Kelly Clarkson (2013)

Kelly Clarkson heeft in 2013 een poging gedaan tot een nieuwe kerstklassieker en het is aardig gelukt. De tijd zal leren of dit een ware klassieker wordt.

Welke kerstliedje mist er nog? Wat is jouw favoriet?

6 Comments

  1. Two are surely missing : Mud – Lonely This Christmas en Slade – Merry Christmas
    and for at least five in the list there are better alternatives.

  2. Pingback: Kerstliedjes Gitaar: Leer 12 verschillende kerstnummers [2020]

  3. Wat al een kerstklassieker is die maar niet gedraaid wordt is “Christmas” van The New Gospel Sensation Zou mooi zijn als deze ook in de lijst zou staan.

  4. Pingback: Top 10 Best Mariah Carey Songs – Best Music Lists

Leave A Reply

Over

Op muzieklijstjes.com schrijven we lijstjes over alles wat met muziek te maken heeft. De beste nummers, artiesten, bands, videoclips, etc. 

muzieklijstjes.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

groei.media 2023