James Newell Osterberg Jr., natuurlijk beter bekend met zijn artiestennaam “Iggy Pop” wordt ook wel de “Godfather of Punk” genoemd. Hij was de frontman van de proto-punk band “the Stooges”. Aanvankelijk speelde ze een rauwe, primitieve stijl van rock and roll. Veel platen verkochten ze niet, maar ze kregen wel reputatie voor hun extreme optredens, waarbij vaak sprake was van zelfverminking door Iggy Pop.

Iggy Pop had een bondige vriendschap met David Bowie. Beide muzikanten waren naar West-Berlijn verhuisd om zich te ontdoen van hun drugsverslaving. Pop begon zijn solocarrière door samen te werken met Bowie op de albums The Idiot and Lust for Life uit 1977.

iggy pop
Fabio Diena / Shutterstock.com

Iggy Pop haal gedurende zijn gehele carrière onvoorspelbare capriolen uit op het podium. Zo was hij een van de eerste artiesten die een stage-duik deed en de activiteit populair maakte. Maar dit is onschuldige als je het vergelijkt met het rondrollen in glas en zichzelf volledig bloot geven aan het publiek.

Iggy Pop heeft vele muziekstijlen gemaakt, onder andere garage rock, punk rock, hardrock, art rock, maar ook new wave, jazz, blues en electronische muziek. Ondanks dat zijn nummers niet altijd een groot commercieel succes zijn, is pop een waar popicoon en heeft hij vele artiesten beïnvloed waaronder de Sex Pistols, the Smiths,the Sisters of Mercy, Red Hot Chili Peppers, en Nirvana.

Tijd om te luisteren naar de beste nummers van Iggy Pop!
 

10. I wanna be your dog

9. Real Wild Child (Wild One)

8. Bang Bang

7. Sixteen

6. Funtime

5. Kill City

https://www.youtube.com/watch?v=Rnx6dnWBUoU

4. Nightclubbing

3. Candy

2. The Passenger

https://www.youtube.com/watch?v=hLhN__oEHaw

1. Lust For Life