James Newell Osterberg Jr., natuurlijk beter bekend met zijn artiestennaam “Iggy Pop” wordt ook wel de “Godfather of Punk” genoemd. Hij was de frontman van de proto-punk band “the Stooges”. Aanvankelijk speelde ze een rauwe, primitieve stijl van rock and roll. Veel platen verkochten ze niet, maar ze kregen wel reputatie voor hun extreme optredens, waarbij vaak sprake was van zelfverminking door Iggy Pop.

Iggy Pop had een bondige vriendschap met David Bowie. Beide muzikanten waren naar West-Berlijn verhuisd om zich te ontdoen van hun drugsverslaving. Pop begon zijn solocarrière door samen te werken met Bowie op de albums The Idiot and Lust for Life uit 1977.

Iggy Pop haal gedurende zijn gehele carrière onvoorspelbare capriolen uit op het podium. Zo was hij een van de eerste artiesten die een stage-duik deed en de activiteit populair maakte. Maar dit is onschuldige als je het vergelijkt met het rondrollen in glas en zichzelf volledig bloot geven aan het publiek.

Iggy Pop heeft vele muziekstijlen gemaakt, onder andere garage rock, punk rock, hardrock, art rock, maar ook new wave, jazz, blues en electronische muziek. Ondanks dat zijn nummers niet altijd een groot commercieel succes zijn, is pop een waar popicoon en heeft hij vele artiesten beïnvloed waaronder de Sex Pistols, the Smiths,the Sisters of Mercy, Red Hot Chili Peppers, en Nirvana.

Tijd om te luisteren naar de beste nummers van Iggy Pop!
 

10. I Wanna Be Your Dog


Een ruw pareltje uit het Stooges-tijdperk. “I Wanna Be Your Dog” is een provocatieve ode aan onderdanigheid, gedrenkt in rauwe elektrische gitaren. Dit nummer heeft in de loop der jaren zijn invloed uitgeoefend op talloze punk- en grungebands en vormt een essentieel onderdeel van Iggy’s nalatenschap.

9. Real Wild Child (Wild One)


Met dit nummer toont Iggy Pop zijn veelzijdigheid. “Real Wild Child” is een cover, maar zo meesterlijk eigen gemaakt dat het bijna voelt als een origineel. De energieke beat en de rauwe vocalen maken dit nummer tot een tijdloze hit die vaak wordt gebruikt in films en commercials.

8. Bang Bang


In “Bang Bang” horen we een iets gladdere, meer gepolijste kant van Iggy. Dit nummer is een samensmelting van punkrock en new wave, met teksten die diep graafden in de sociale en politieke kwesties van zijn tijd. Het wordt gekenmerkt door zijn opzwepende ritme en de kenmerkende stem van Iggy die elke luisteraar raakt.

7. Sixteen


Dit nummer, afkomstig van het album “Lust For Life”, is een rauwe uitdrukking van adolescentie en de zoektocht naar identiteit. De simpele maar effectieve gitaarriff en de lyrische zelfexploratie maken “Sixteen” tot een van Iggy’s meest authentieke en memorabele nummers.

6. Funtime

“Funtime” wordt gedreven door een snelle beat en voelt aan als een wilde nacht uit. Het nummer verkent het concept van escapisme en de behoefte om los te breken van de conventies van het dagelijks leven, iets wat de basis vormt van veel van Iggy’s werk.

5. Kill City

“Kill City” laat een donkerder, meer nihilistische kant van Iggy zien. Het heeft een meer complexe muzikale structuur in vergelijking met andere nummers en de tekst graaft diep in de urban desolatie en sociaal-politieke vraagstukken van die tijd.

4. Nightclubbing


Met “Nightclubbing” stapt Iggy Pop in een andere dimensie, een donkere en slepende song die door het gebruik van synthesizers een broeierige sfeer creëert. Het nummer is een eerbetoon aan het nachtleven, maar klinkt toch alsof het iets sinisters verbergt.

3. Candy

Hier toont Iggy een gevoeligere kant, in een duet met Kate Pierson van The B-52’s. De combinatie van hun stemmen en het melodieuze gitaarspel maken “Candy” een cross-overhit die zowel de rock- als de popwereld beroerde.

2. The Passenger

Met zijn aanstekelijke gitaarriff en onmiskenbare “la la la” refrein is “The Passenger” misschien wel een van de meest toegankelijke nummers van Iggy Pop. Het is een ode aan het leven “on the road”, maar heeft ook diepe existentiële ondertonen die vele generaties hebben geraakt.

1. Lust For Life


De onbetwiste nummer één. “Lust For Life” vat alles samen wat Iggy Pop als artiest zo groot maakt: de energie, de rauwheid, en een onstuitbare lust voor het leven. De iconische drumbeat en de diepgaande teksten maken het niet alleen een klassieker in de punkrock, maar in de muziekgeschiedenis als geheel.

Leave A Reply

Over

Op muzieklijstjes.com schrijven we lijstjes over alles wat met muziek te maken heeft. De beste nummers, artiesten, bands, videoclips, etc. 

muzieklijstjes.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

groei.media 2023