Al in 1987 richten de twee vrienden Billie Joe Armstrong en Mike Dirnt, toen slechts 15 jaar oud, een band op, toen nog met de naam Sweet Children. In 1989 kregen ze een platencontract en werd de naam van de band veranderd naar Green Day. In 1992 werd het album Kerplunk waarvan er 50.000 exemplaren werden verkocht. De aandacht van grote platenlabels was gevestigd. Fans waren bang dat de punk band te commercieel zou worden, maar de heren wilden voorruit. En het commerciele succes zou er komen, in 1994 werd het album Dookie uitgebracht met daarop de singles “Basket Case”, “Longview” en “When I Come Around”. Het succes was mee te danken aan een optreden op Woodstock ’94 wat door miljoenen mensen wereldwijd werd bekeken.

Het succes zwakte in de jaren hierna af, tot 2003 toen ze het album American Idiot uitbrachten. Het was het eerste album van de band dat op nummer 1 kwam, deels door het succes van de eerste single, “American Idiot”. Het album werd gelabeld als “punkrockopera”, dat het verhaal volgt van de fictieve “Jesus of Suburbia”. American Idiot won in 2005 een Grammy Award voor Beste Rock Album en de band won 7 van de 8 MTV Music Awards waarvoor ze waren genomineerd.

10. Jesus of Suburbia

Green Day - Jesus Of Suburbia (Short Version) [Official Music Video]

Een episch nummer dat de vervreemding en rebellie van de jeugd in de voorsteden verkent. Het nummer is een mix van verschillende muzikale stijlen en thema’s, wat het tot een uniek meesterwerk maakt.

9. Longview

Green Day - Longview [Official Music Video]

Een nummer over verveling en de zoektocht naar betekenis in het leven. De baslijn en de energieke melodie maken het een onvergetelijke hit.

8. 21 Guns

Green Day - 21 Guns [Official Music Video]

Een nummer over liefde, oorlog en opoffering. Het is een krachtige ballade die de luisteraar aanspoort om te vechten voor wat juist is.

7. American Idiot

Green Day - American Idiot [Official Music Video]

Een punkrock-anthem dat de Amerikaanse cultuur en politiek van de vroege jaren 2000 bekritiseert. Het nummer is een oproep tot actie en bewustwording.

5. Good Riddance (Time of Your Life)

Green Day - Good Riddance (Time of Your Life) [Official Music Video] [4K UPGRADE]

Een akoestische ballade die het einde van een tijdperk en het begin van een nieuw hoofdstuk in het leven markeert. Het nummer is vaak gebruikt bij afstudeerceremonies en andere mijlpaalgebeurtenissen.

4. When I Come Around

Green Day - When I Come Around [Official Music Video] (4K Upgrade)

Een nummer over zelfontdekking en volwassen worden, met een onweerstaanbare melodie die je doet meezingen.

6. Holiday

Green Day - Holiday [Official Music Video]

Een krachtig politiek geladen nummer dat kritiek levert op de oorlog in Irak en de Amerikaanse regering.

3. Wake Me Up When September Ends

Green Day - Wake Me Up When September Ends [Official Music Video]

Een emotioneel geladen ballade die het verlies en verdriet verkent. Het nummer is een eerbetoon aan de vader van leadzanger Billie Joe Armstrong, die overleed toen Armstrong nog een tiener was.

2. Boulevard of Broken Dreams

Green Day - Boulevard Of Broken Dreams [Official Music Video]

Een melancholisch nummer dat het gevoel van eenzaamheid en vervreemding in de moderne wereld vastlegt. De pakkende melodie en diepgaande teksten hebben dit nummer tot een tijdloze hit gemaakt.

1. Basket Case

Green Day - Basket Case [Official Music Video]

Een van de meest herkenbare nummers van Green Day, “Basket Case” is een energieke punkrockklassieker die de angsten en onzekerheden van het jonge volwassen leven verkent.

Leave A Reply

Over

Op muzieklijstjes.com schrijven we lijstjes over alles wat met muziek te maken heeft. De beste nummers, artiesten, bands, videoclips, etc. 

muzieklijstjes.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

groei.media 2023