Deep Purple, een van de grondleggers van de hardrock en heavy metal, heeft in de loop der jaren een indrukwekkend repertoire opgebouwd. Met hun kenmerkende sound, die varieert van krachtige gitaarriffs tot melodieuze orgelsolo’s, hebben ze een blijvende stempel gedrukt op de muziekgeschiedenis. Maar welke nummers van Deep Purple zijn nu echt de klassiekers? Hier is onze top 10 van de beste Deep Purple nummers:

10. Perfect Strangers


Perfect Strangers, afkomstig van het gelijknamige album uit 1984, markeert de hereniging van de klassieke Mark II-bezetting van de band. Het nummer heeft een mystieke sfeer, met een opvallend keyboardintro en krachtige gitaarpartijen. De tekst reflecteert het gevoel van vervreemding en de zoektocht naar identiteit, wat wellicht een knipoog is naar de hereniging van de bandleden na jaren van afwezigheid.

9. Soldier of Fortune


Soldier of Fortune, van het album “Stormbringer” uit 1974, is een van de meest gevoelige ballads van Deep Purple. Met zijn akoestische gitaar en de melancholische stem van David Coverdale, raakt het nummer de harten van velen. Het lied gaat over het verlangen naar een verloren liefde en de pijn van het afscheid.

8. Speed King


Speed King, van het legendarische album “In Rock” uit 1970, is een waar hardrock meesterwerk. Het nummer begint met een razendsnelle gitaarriff, gevolgd door het kenmerkende orgelspel van Jon Lord. De tekst is een eerbetoon aan de rock-‘n-roll pioniers zoals Little Richard, en het nummer bevat zelfs een stukje uit zijn hit “Good Golly Miss Molly”.

7. Hush


Hush, oorspronkelijk geschreven door Joe South en voor het eerst uitgebracht door Billy Joe Royal, werd een hit voor Deep Purple in 1968. Met zijn aanstekelijke baslijn en psychedelische orgelsolo, is het een perfect voorbeeld van de vroege sound van de band. Het nummer heeft een swingend ritme en de zang van Rod Evans maakt het helemaal af.

6. Burn


Burn, de titeltrack van het album uit 1974, introduceerde de nieuwe zanger David Coverdale en bassist/vocalist Glenn Hughes. Het nummer heeft een onmiskenbare riff en een krachtig refrein. De duale zang van Coverdale en Hughes geeft het nummer een unieke dynamiek, en het orgelspel van Jon Lord is, zoals altijd, fenomenaal.

5. Knockin’ At Your Back Door


Van het album “Perfect Strangers”, is Knockin’ At Your Back Door een van de meest herkenbare nummers van Deep Purple uit de jaren ’80. Met zijn dubbelzinnige tekst en het kenmerkende gitaarwerk van Ritchie Blackmore, is het een nummer dat zowel humor als muzikaal vakmanschap toont.

4. Woman from Tokyo


Woman from Tokyo, uitgebracht in 1973, is een eerbetoon aan de Japanse hoofdstad. Het nummer heeft een vrolijke melodie en een onvergetelijk refrein. De tekst beschrijft de fascinatie van de band met de Oosterse cultuur en de schoonheid van Tokyo.

3. Highway Star


Highway Star, van het album “Machine Head” uit 1972, is een van de ultieme autosongs. Met zijn snelle tempo en de tekst over een liefde voor snelheid, is het een nummer dat je doet verlangen naar de open weg. De gitaarsolo van Blackmore en de orgelsolo van Lord zijn beide hoogtepunten in de carrière van de band.

2. Smoke on the Water


Waarschijnlijk het meest iconische nummer van Deep Purple, Smoke on the Water vertelt het verhaal van het brandende Montreux Casino in Zwitserland. De riff is een van de meest herkenbare in de rockgeschiedenis en het nummer is een must voor elke gitarist om te leren.

1. Child in Time


Child in Time, van het album “In Rock”, is een episch nummer dat zowel zacht en gevoelig als krachtig en intens is. De zang van Ian Gillan gaat van fluisterzacht naar schreeuwend hoog, en het nummer bevat een van de meest emotionele orgelsolo’s van Jon Lord. Het is een nummer dat de luisteraar meeneemt op een emotionele reis en het verdient terecht de nummer één positie in deze lijst.

Leave A Reply

Over

Op muzieklijstjes.com schrijven we lijstjes over alles wat met muziek te maken heeft. De beste nummers, artiesten, bands, videoclips, etc. 

muzieklijstjes.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

groei.media 2023