Ella Fitzgerald, de “First Lady of Song”, heeft een indrukwekkend en veelzijdig oeuvre achtergelaten. Ze staat bekend om haar kristalheldere stem en feilloze intonatie, waardoor ze in staat was om elk genre aan te pakken, van jazz tot pop. Maar welke nummers uit haar omvangrijke repertoire zijn échte klassiekers? Laten we een duik nemen in de top 10 beste nummers van Ella Fitzgerald.

10. Night and Day

Night and Day, een nummer geschreven door Cole Porter, krijgt een magische touch in de uitvoering van Ella. Met een orkestrale arrangement dat balanceert tussen ingetogen en expressief, biedt Fitzgerald hier een vocale performance die zowel intiem als betoverend is. Dit nummer is een van de hoogtepunten in de Great American Songbook en Ella’s vertolking ervan is niets minder dan iconisch.

9. I’ve Got a Crush on You

Dit George en Ira Gershwin-nummer komt uit een andere tijd, een tijd waarin het idee van romantiek en verliefdheid een beetje zoeter was. Ella’s uitvoering van “I’ve Got a Crush on You” is onweerstaanbaar charmerend, gevuld met een gevoel van nostalgie en oprechte emotie die je hart een sprongetje laat maken.

8. All the Things You Are

“All the Things You Are” is een complex stuk met talrijke modulaties, maar Ella maakt het moeiteloos toegankelijk. Haar stem zwemt door de melodie alsof het water is, met een vloeiendheid die de complexiteit van het stuk minimaliseert. Dit nummer wordt vaak gebruikt als ijkpunt voor jazzstandaarden en Fitzgerald’s versie is een van de meest geliefde interpretaties.

7. Autumn in New York

Dit nummer is als een kleurrijk herfstblad dat zachtjes naar de grond dwarrelt. “Autumn in New York” is een warme, melancholische ballade die de magie van New York in de herfst vastlegt. Ella’s stem, rijk en vol, past perfect bij de sfeer van dit tijdloze nummer.

6. Into Each Life Some Rain Must Fall

Samen met The Ink Spots laat Ella Fitzgerald hier een andere kant van haar talent zien. “Into Each Life Some Rain Must Fall” is een lied dat het universele thema van vallen en opstaan benadert. Het nummer kent een perfecte balans tussen de meer populaire muziekstijlen van die tijd en de unieke jazzflair die Ella zo goed beheerst.

5. It’s Only a Paper Moon

Dit lied is een speelse jazzstandaard en in de handen van Fitzgerald verandert het in een hoogtepunt van vocale gymnastiek. “It’s Only a Paper Moon” toont de lichtere, speelse kant van Ella en wordt vaak beschouwd als een van haar meest opgewekte uitvoeringen.

4. They Can’t Take That Away from Me

In dit Gershwin-nummer laat Fitzgerald zien dat ze ook op emotioneel gebied hoge tonen kan halen. “They Can’t Take That Away from Me” is een bitterzoet liefdeslied dat iedereen wel een keer heeft gevoeld. Ella’s vertolking is gevoelig zonder sentimenteel te zijn, een moeilijke balans die maar weinig artiesten kunnen bereiken.

3. Summertime

Ella’s versie van “Summertime” is ongetwijfeld een van de beste interpretaties van dit veel uitgevoerde nummer uit de opera Porgy and Bess. Ze schakelt moeiteloos tussen zachte wiegen en krachtige uithalen, waardoor het lied een emotionele diepte krijgt die maar weinig andere versies evenaren.

2. Cheek to Cheek

“Cheek to Cheek” is alles wat je wilt in een jazznummer: vrolijk, swingend en tijdloos. Fitzgerald’s stem en timing zijn in dit nummer zo perfect dat het lijkt alsof ze met de muziek danst. Dit is Ella op haar swingendste en meest memorabele.

1. Dream a Little Dream of Me

“Dream a Little Dream of Me” is misschien wel het ultieme Ella Fitzgerald-nummer. Het bevat alle elementen die haar zo groot hebben gemaakt: technische perfectie, emotionele rijkdom en een tijdloze kwaliteit die ervoor zorgt dat het nummer vandaag de dag nog steeds fris klinkt. Het is de perfecte afsluiter voor deze top 10 en een herinnering aan de ongeëvenaarde grootsheid van Ella Fitzgerald.

Leave A Reply

Over

Op muzieklijstjes.com schrijven we lijstjes over alles wat met muziek te maken heeft. De beste nummers, artiesten, bands, videoclips, etc. 

muzieklijstjes.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

groei.media 2023