De Britse rockband Blurwerd in 1988 opgericht door zanger Damon Albarn, gitarist Graham Coxon, bassist Alex James en drummer Dave Rowntree. In 1991 bracht de band zijn eerste album uit, Leisure, met gematigd succes. De echte doorbraak kwam in 1993 in “Modern Life Is Rubbish” en vooral “Parklife” uit 1994. Ze waren een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Britpop muziek- en cultuurbeweging, en bereikte massale populariteit in het Verenigd Koninkrijk. Grote rivaal was Oasis. Oasis had het ‘working-class’ imago en de jongens van Blur voorlopers van de hedendaagse hipster. De strijd werd wel “Battle of Britpop” genoemd.

Hun debuutalbum (1991) bevatte de geluiden van Madchester en shoegazing. Na een stilistische verandering beïnvloed door Engelse gitaarpopgroepen zoals de Kinks, de Beatles en XTC, bracht Blur Modern Life Is Rubbish (1993), (1994) en The Great Escape (1995) uit. In het proces werd de band centraal in de Britpop muziek- en cultuurbeweging, en bereikte massale populariteit in het Verenigd Koninkrijk, geholpen door een grafiekstrijd met rivalen Oasis in 1995 genaamd de “Battle of Britpop”.

10. Country House

Blur - Country House (Official Music Video)

9. There’s No Other Way

Blur - There's No Other Way (Official Music Video)

8. She’s So High

Blur - She's So High (Official Music Video)

7. Beetlebum

Blur - Beetlebum (Official Music Video)

6. The Universal

Blur - The Universal (Official Music Video)

5. For Tomorrow

Blur - For Tomorrow (Official Music Video)

4. Popscene

Blur - Popscene (Official Music Video)

3. Coffee & TV

Blur - Coffee And TV (Official Music Video)

2. Girls & Boys

Blur - Girls And Boys (Official Music Video)

1. Song 2

Blur - Song 2 (Official Music Video)

Leave A Reply

Over

Op muzieklijstjes.com schrijven we lijstjes over alles wat met muziek te maken heeft. De beste nummers, artiesten, bands, videoclips, etc. 

muzieklijstjes.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

groei.media 2023