Death metal, wat is dat? Geen dood metaal, in ieder geval (tenzij je voor een letterlijke vertaling gaat). Death metal is een sub-genre in de muziekgenre ‘metal’. Metal, kortweg, is een soort van hardrock, maar dan harder. Er zijn ontzettend veel meningen over wat het precieze verschil is, maar dat doet er allemaal niet toe voor deze lijst. We hebben het hier namelijk heel specifiek over ‘Death’ metal, een sub genre van metal die echt niet te verwarren is met ‘hardrock’ bands zoals Nirvana of Queen.

Death metal ontstond uit de Trash Metal (voornamelijk in de Verenigde Staten) en hardcore Punk (een Zweedse aangelegenheid) in de jaren 80. Het is getypeerd door voornamelijk een hoog ritme, extreem (vervormd, of ‘distorted’) geluid van gitaren en grommende, schreeuwende en krijsende zangstijlen (ook wel ‘grunten’ genoemd). Death metal staat overigens ook bekend om ingewikkelde ritmewisselingen. Over het algemeen is een Death metal nummer niet ‘volledig te begrijpen’ de eerste maal dat je het hoort, het heeft namelijk verschillende lagen die pas naar voren komen als je gewend bent geraakt aan de geluidbrij die men in eerste instantie hoort.

De teksten, vervolgens, zijn over het algemeen erg choquerend, gaan over dood, satan, en pijn, maar ook soms over maatschappij kritiek. Tot slot de album-kaften: deze zijn doorgaans ook typisch choquerend, met bloed, zombies, geweld en soms naakte vrouwen als veel terugkerende thema’s. Dát is dus Death metal, in een notendop. Al enthousiast geworden? Nu, hieronder presenteren wij tien beroemde, beruchte, obscure of opkomende Death metal bands die het genre hebben geschapen in de jaren 80. Later, later kwamen er veel meer Death metal bands tevoorschijn, maar deze namen hieronder, dit zijn de vaders (en moeder) van Death metal!

10. Autopsy – de Verenigde Staten

Autopsy is een band uit Californië, de Verenigde Staten, en werd gesticht in 1987 door Chris Reifert en Eric Cutler. In 1995 hielden ze er tijdelijk mee op, om weer bijeen te komen met hernieuwde kracht in 2009. Chris kwam uit de Trash metal scene, maar was het niet eens met de muzikale creaties in dit genre, en startte derhalve met zijn maat Eric een heel nieuwe band. Autopsy staat bekend om haar doom elementen in de muziek, en samen met de getormenteerde schreeuwen die de leadzanger Chris uit, geeft dit de band een uniek karakter.

9. Vader – Polen

Vader (het betekent niet papa, zoals in het Nederlands) is een band uit Olsztyn, te Polen, die opgezet werd in 1983, als reactie op de wanende interesse in de ‘normale’ heavy metal scene. Met een reputatie voor wilde ‘gitaar-riffen’ en het unieke gegrom van de leadzanger Piotr Wiwczarek, is het geluid van Vader een onmiskenbaar fenomeen in de Death metal Scene. Bovendien is Vader een onmiskenbare bron van inspiratie geweest voor latere bands als Behemoth en Decapitated. En het mooie is; ze maken nog altijd aan de lopende band albums. Probeer hun laatste, genaamd: Tibi et Igni.

8. Carcass – Verenigd Koninkrijk

Carcass (inderdaad, dit betekent karkas) begon als een Grindcore metal band, maar later schreven ze steeds meer Death metal nummers en zo evolueerden ze tot een van de bekendste en beroemdste bands in de Death metal beginjaren.
De leden van deze band komen uit Liverpool, Engeland, en begonnen onder de andere naam ‘Disattack’ in 1985 met muziek maken. Een jaar later gingen ze verder onder de naam Carcass, waarmee ze beroemd werden (in de Metal Scene). In 1993 gaven ze een van de eerste melodische Death Metal albums ooit uit, genaamd Heartwork. In 1996 hielden ze het voor gezien…. Om zich in 2007 te bedenken, en weer albums te gaan produceren.

7. Gorguts – Canada

Gorguts is een Canadese band (Richmond, Quebec), uit 1989. Met een intermezzo tussen 2005 en 2008 is ook deze fantastische band nog actief. Gorguts is een van de meest wilde acts in de Death metal scene, met de hoofdman Luc Lemay als zowel zanger als onconventioneel gitaarspeler. Een kritiek dat veel bands op den duur te verduren krijgen, is in herhaling vallen. Gorguts staat juist bekend om het tegenovergestelde, geen enkel album lijkt op een van de voorgaanden. Hun unieke geluid is wat Gorguts boven veel andere bands uit doet steken.

6. Bolt Thrower – UK

Bolt Thrower is een band uit Coventry, Engeland; ze startte met Death metal in het jaar 1986, en zijn daar sindsdien nog niet mee gestopt. Met acht albums (EP’s niet meegeteld) heeft deze band niet alleen een ongebroken reputatie aan activiteit, maar ook een aardige verzameling aan werk. Ze staan bekend om hun brutaliteit, en trouwheid aan hun unieke eigen ‘geluid’ (in tegenstelling tot Gorguts hierboven gebruikt Bolt Thrower een uniek en beproefd recept waar zij op voortbouwen). Bovendien gebruiken zij altijd het thema oorlog voor hun nummers.
De bandnaam komt van een wapen in het strategiespel Warhammer, en ze gebruikten voor een aantal van hun albums ook illustraties die geïnspireerd waren door dit spel. Wat is er dan nog meer uniek aan deze band. Oh enkel dat het een van de weinige bands is in de (Death) metal scene waar een vrouw een bandlid is. Jo Bench is de bassist van het team en vermoedelijk de eerste vrouw die ooit in een extreme metal band speelde. En dat nog altijd met flair doet!

5. Immolation – De Verenigde Staten

Uit Yongers, New York, komt Immolation, een Death metal band die begon in 1986 onder de naam ‘Rigor Mortis’, en onder de huidige naam van 1988 tot heden ten dage het podium onveilig maakt. Met meer dan 20 jaar ervaring in het grunten, zijn Ross Dolan (leadzanger) en Robert Vigna (gitaar) fossielen in de metal scene; ze zijn vader van maarliefst 9 volledige albums, en daarnaast nog een aantal demo’s, EPs en andere compilaties. Vigna staat bekend om zijn ‘smid-achtige’ aanpak op de gitaar, en in combinatie met de unieke geluiden die Dolan weet te uiten is deze band niet te verwarren met welke andere Death metal band dan ook. En heeft het verdiend al ruim twee decennia te bestaan!

4. Morbid Angel – De Verenigde Staten

Florida is niet alleen maar de staat van de eeuwige zonneschijn, het is ook geboortestad van Morbid Angel. De leden van Morbid Angel, Mike Browning, Trey Azagthoth en Dallas Ward, uit Tampa, Florida, waren in 1983 een van de vroegste pioniers in Death metal, en tevens een van de eerste die commercieel een ‘succes’ zou worden (hoewel ze natuurlijk nooit Britney Spears-achtige populariteit hebben ervaren). Ze waren tot slot ook de eerste Death metal band die een contract kregen bij Giant Records, een van de grootste platenlabels van de tijd.
Morbid Angel heeft voor een Death metal band een vrij ‘kalme’ sound, ze wisselen heftige riffs af met relatief melodieuze en zuiver gezongen intermezzo’s af. Begrijp dat niet verkeerd, wanneer Morbid Angel een rif speelt op hoge snelheid, is het geluid net zo brutaal als alle voorgaande bands in deze lijst. Het is de combinatie met kalmere wateren die Morbid Angel een uniek geluid geeft.

3. Suffocation – de Verenigde Staten

Er zijn meerdere bands met deze naam (“verstikking”, vertaald in het Nederlands), maar de band waar wij het hier over hebben komt uit New York, en werd in 1988 gesticht door Guy Marchias en Frank Mullen. Suffocation – NY staat bekend in de Death metal scene vanwege hun innovaties. In de beginjaren van Death metal, in een tijd dat de genre zijn draai nog moest vinden, waren de leden van Suffocation grondleggers in de balans tussen brutale grove ‘lawaai’ en technische invloeden van de synthesizer (keyboard en dergelijke). Zij waren vóór hun tijd bezig, deze technische interventies zijn doodnormaal in de moderne Death metal, maar waren in de jaren 80 en 90 innovatief en gaven Suffocation hun uniekheid.
In 2002 kwam de band samen, na een break-up in 1998, en sindsdien zijn ze nog altijd een sterk en innovatief team met vele nieuwe albums. Hun laatste is zeker de moeite waard: “Pinnacle of Bedlam”.

2. Cannibal Corpse – de Verenigde Staten

Als je één naam kent, in Death metal, dan is het wel Cannibal Corpse. Cannibal Corpse is een van de meest bekende namen in de Death metal scene (en daarbuiten) en ze hebben deze naamsbekendheid aan twee perioden van enorm succes te danken. Geboren in 1988 te Buffalo, New York, door de vocalist Chris Barnes, begon de band aan zijn eerste succesvolle periode, waarin ze met name bekend werden vanwege hun grafische en gruwelijke songteksten (ik kan niet aanraden dat de gevoelige onder ons ze leest…ik wil maar gewaarschuwd hebben!). Het nummer ‘Hammer Smashed Face’ is hierom het meest berucht, maar andere nummers deden zeker niet in gruwelijkheid onder aan dit nummer.
Na een tijdje werd de band overgenomen door George Fisher, en een tweede era brak aan, waarin de band bekend stond om precieze gitaar solo’s en geweldig bas-werk (op name van Alex Webster). Smaken verschillen, natuurlijk, maar deze tweede era is mijns inziens een verbetering. Niet dat de Cannibal Corpse van tegenwoordig ‘soft’ is geworden, het is nog altijd een van de meest gewelddadige, gruwelijke en choquerende bands die je tegen zal komen.

1. Death – de Verenigde Staten

https://www.youtube.com/watch?v=ZnJVcuUDnW4

Death werd gesticht in 1984 door Chuck Schuldiner, in Altamonte Springs, Florida en is een van de allereerste Death metal bands. Het is een van de weinige bands die opbrak en niet meer samen is gekomen op een later tijdstip. Dit, vermoedelijk, omdat de vader van de band, Chuck, in 2001 stierf aan hersenkanker.
Geplaagd door veranderingen in de ranken, is het voor Death altijd moeilijk geweest om een uniek geluid te hebben. Echter, desondanks die constante verandering wist voorman Chuck de band toch een van de meest bekende Death metal bands te maken van de jaren 80 en 90. Sterker nog, deze band is volgens ‘legende’ (of het nu waar is of niet) de reden dat we Death metal zo noemen, het is namelijk naar deze band vernoemd. Wellicht vanwege de constant veranderende line-up, is Death naast de oorspronkelijke vader, ook een van de innoverende krachten achter het genre geweest, door de jaren heen.

Tot dusver de lijst. Ben je op zoek naar modernere bands in de Death metal scene, dan volgen hier nog een aantal suggesties: In Flames, Dark Tranquility, At the Gates.

Leave A Reply

Over

Op muzieklijstjes.com schrijven we lijstjes over alles wat met muziek te maken heeft. De beste nummers, artiesten, bands, videoclips, etc. 

muzieklijstjes.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

groei.media 2023