Janis Joplin was de koningin van de bluesrock, een vrouw die leefde alsof er geen morgen was en een stem had die door merg en been ging.
Maar achter haar wilde imago zat een diep ongelukkig persoon, altijd op zoek naar liefde en goedkeuring. Haar leven was een race tegen zichzelf – en die verloor ze uiteindelijk.
Hier zijn 15 schokkende weetjes over Janis Joplin.
1. Ze werd gepest als kind
Janis groeide op in Port Arthur, Texas, en was allesbehalve populair. Ze werd gepest vanwege haar uiterlijk, haar rebelse houding en haar liefde voor bluesmuziek.
Op school gaven klasgenoten haar de titel “Ugliest Man on Campus.” Die pijn heeft haar nooit losgelaten.
2. Ze was een buitenbeentje in haar conservatieve stad
In de jaren ‘50 was Texas niet de plek voor vrije geesten. Janis kleedde zich anders, luisterde naar zwarte bluesmuziek en liet zich niets vertellen.
Veel mensen in haar omgeving zagen haar als een schande. Ze vond troost in muziek, maar de afwijzing bleef haar achtervolgen.
3. Ze begon met zingen in bars
Voordat ze beroemd werd, zong Janis in kleine cafés en bars. Ze leerde zichzelf blues en soul zingen door urenlang naar artiesten als Bessie Smith en Big Mama Thornton te luisteren.
Haar rauwe, doorleefde stem was een compleet nieuw geluid in de rockwereld.
4. Ze probeerde ooit een ‘normaal’ leven
In 1965 stopte Janis met muziek en ging ze terug naar Texas om een burgerlijk leven te leiden. Ze probeerde nuchter te blijven en verloofde zich zelfs.
Maar het leven van een huisvrouw paste niet bij haar. Binnen een jaar was ze weer terug in de muziekwereld – en in de drugs.
5. Haar doorbraak kwam met Big Brother and the Holding Company
In 1967 brak Janis door op het Monterey Pop Festival, waar ze met haar band Big Brother and the Holding Company het nummer Ball and Chain speelde.
Die performance maakte haar in één klap beroemd. Ze werd de ster van de band – en dat werd uiteindelijk een probleem.
6. Ze verliet haar band om solo te gaan
Janis was altijd de ster van Big Brother, maar ze wilde muzikale vrijheid. In 1968 verliet ze de band om solo te gaan.
Dat bracht haar nog meer roem, maar ook eenzaamheid. Zonder een hechte groep om haar heen gleed ze steeds verder af in verslaving.
7. Ze had een knipperlichtrelatie met drugs
Janis was verslaafd aan heroïne, maar probeerde meerdere keren te stoppen. Ze kon periodes clean blijven, maar de druk van roem en haar onzekerheden trokken haar steeds weer terug in het gebruik.
Haar vrienden zeiden later dat ze eigenlijk doodsbang was om alleen te zijn.
8. Ze werd nooit echt geaccepteerd door de vrouwenbeweging
Hoewel Janis een vrouwelijke rockster was in een door mannen gedomineerde industrie, werd ze niet echt omarmd door de feministische beweging van de jaren ‘60.
Veel feministen zagen haar als te seksueel en te chaotisch. Janis was teleurgesteld dat ze niet werd gezien als een symbool van vrouwelijke vrijheid.
9. Ze had een korte maar intense affaire met Leonard Cohen
Leonard Cohen schreef later het nummer Chelsea Hotel #2 over een nacht die hij met Janis had doorgebracht in het beroemde Chelsea Hotel in New York.
In het nummer beschrijft hij hoe Janis tegen hem zei: “I love blond men,” waarop hij antwoordde: “Lucky me.”
10. Ze werd vaak afgewezen in de liefde
Janis viel voor mannen die haar niet altijd serieus namen. Ze had relaties met rockers, dichters en zelfs een Mexicaanse drugsdealer, maar ze werd vaak gekwetst.
Ze zei ooit: “On stage I make love to 25.000 people… and then I go home alone.”
11. Haar laatste dagen waren eenzaam
In de weken voor haar dood was Janis bezig met het opnemen van haar album Pearl. Ze was clean, leek gelukkiger dan ooit, maar achter de schermen voelde ze zich extreem eenzaam.
Haar bandleden merkten dat ze steeds later opnam, omdat ze niemand had om mee af te spreken.
12. Ze overleed aan een overdosis heroïne
Op 4 oktober 1970 werd Janis dood gevonden in haar hotelkamer in Los Angeles. Een overdosis heroïne werd haar fataal.
Ze was 27 jaar oud, en werd zo lid van de beruchte 27 Club – de groep rocksterren die op hun 27e stierven, waaronder Jimi Hendrix, Jim Morrison en later Kurt Cobain en Amy Winehouse.
13. Haar laatste opname was Mercedes Benz
Een dag voor haar dood nam Janis haar laatste nummer op: Mercedes Benz, een a capella-nummer waarin ze zingt over materialisme en het verlangen naar geluk.
Ironisch genoeg is het een van haar meest iconische nummers geworden.
14. Haar erfenis leeft voort
Janis’ album Pearl werd postuum uitgebracht en werd haar grootste succes. Het bevatte klassiekers als Me and Bobby McGee, dat haar enige nummer 1-hit werd.
Haar invloed is nog steeds te horen in artiesten als Pink, Florence Welch en Miley Cyrus.
15. Haar as werd uitgestrooid in de Stille Oceaan
Janis had geen grootse begrafenis. Haar familie en vrienden strooiden haar as uit over de Stille Oceaan, zoals ze zelf had gewild.
Later werd een bank in haar geboorteplaats Port Arthur aan haar gewijd, een plek waar fans nog steeds samenkomen om haar te eren.
Janis Joplin had een stem als geen ander. Rauw, emotioneel en puur. Maar haar honger naar liefde en erkenning dreef haar tot het uiterste.
Ze leefde snel, zong hard en brandde op voordat ze echt kon genieten van haar succes.
Wat denk jij: was haar lot onvermijdelijk, of had ze een andere weg kunnen nemen?