12 Controversiële albumcovers die verboden zijn


In de geschiedenis van de moderne muziek zijn er heel wat controversiële albumhoesjes de revue gepasseerd. Sommige albumcovers werden zelfs helemaal verboden omdat ze te veel mensen beledigden.

1. The Dead Kennedys, Frankenchrist

The Dead Kennedys, Frankenchrist
De leadzanger van The Dead Kennedys, Jello Biafra, werd in 1987 beschuldigd van het verspreiden van pornografie. Dat was niet voor de cover van het album Frankenchrist zoals hierboven te zien, maar een bijgevoegde poster in het hoesje. Het ging om een schilderij van HR Giger, ‘Landscape #XX’, aka ‘Penis Landscape’. En waarom dit kunstwerk het ‘penis landschap’ wordt genoemd mag duidelijk zijn. Hoewel de afbeelding technisch gezien niet op de cover stond, werd het album toch verbannen. Jello Biafra werd overigens wel vrijgesproken.

The Dead Kennedys, Frankenchrist verboden

2. Prince, Lovesexy

Lovesexy

In 1988 werden kopieën van Prince’s album Lovesexy uit de rekken gehaald, omdat de zanger naakt op een bloem op de cover staat. Hoewel hij zichzelf strategisch afdekte, vonden sommige winkels de foto toch te riskant om te verkopen. Andere verkooppunten verpakten het album in zwart papier waardoor het verschil met zijn andere plaat, The Black Album, amper te zien was. Lovesexy werd uiteindelijk een van de minst succesvolle platen van Prince. Alhoewel dit meer te maken had met de slechte reviews dan het controversiële albumhoesje.

3. Nirvana, In Utero

In Utero

De hoes voor Nirvana’s derde album is wat griezelig. De vrouwelijke mannequin met engelenvleugels en de absurde naaktheid, vormde de inspiratie tot een verbod van het album. Maar het was uiteindelijk niet het artwork die de plaat uit de rekken van Kmart en Walmart haalde, maar wel het nummer ‘Rape Me’. Kurt Cobain plooide uiteindelijk door de titel van het nummer te veranderen in ‘Waif Me’ op de platen die in deze winkels werden verkocht.


4. Nirvana, Nevermind

Nevermind

De cover van dit album is inmiddels één van de bekendste albumhoezen allertijden. De foto van een babyjongetje in een zwembad, zwemmend naar een dollar aan een vishaak werd door veel mensen niet goed onthaald. Het label van de band wilde een sticker over de cover plaatsen om het te censureren, maar Cobain ging niet helemaal akkoord.

5. The Mamas & the Papas, If You Can Believe Your Eyes and Ears

If You Can Believe Your Eyes and Ears
Op het eerste gezicht lijkt deze cover van het debuutalbum van The Mamas & the Papas uit 1966 erg onschuldig. Het zijn niet de bandleden die gekleed in bad zitten waar mensen een probleem hadden, maar wel met het toilet in de hoek van de foto. Na deze controverse werd het toilet bedekt met een tekstvakje en daarna volledig uitgesneden.

6. The Rolling Stones, Beggars Banquet

Beggars Banquet

Ook het album uit 1968 van de Rolling Stones, Beggars Banquet, moest eraan geloven omdat er een toilet op de cover stond. De iconische hoeskunst is een muur van badkamergraffiti bij een Porsche-dealer in Los Angeles. De release van het album werd vervolgens maanden uitgesteld tot ze met een meer geschikte – aldus saaiere – cover op de proppen kwamen.

7. Blind Faith, Blind Faith

blind-faith

De cover van het allereerste album van Blind Faith (de Eric Clapton-Steve Winwood superband) veroorzaakte heel wat controverse. Op de hoes staat een topless meisje met een speelgoedvliegtuigje en wordt haar onschuld vergeleken met de technologie van het speelgoed. De foto van Bob Seidemann was genoeg om het album te bannen voor verkoop in de Verenigde Staten. Het kunstwerk werd later vervangen door een foto van de band. Het 11 jarige meisje op de cover, Mariora Goschen, zei dat haar een paard beloofd was maar kreeg uiteindelijk zo’n 40 euro. Hierboven zie je slechts de helft van de albumcover vanwege de jonge leeftijd van het meisje.

8. Kanye West, My Beautiful Dark Twisted Fantasy

My Beautiful Dark Twisted Fantasy
Hoewel de meeste bands geen problemen willen omwille van hun albumkunst, lijken andere artiesten er zelf om te vragen. Kanye West vroeg naar verluid aan kunstenaar George Condo om een cover te ontwerpen die verboden zou worden. De kunstenaar maakte een schilderij van een naakte West dat knuffelt met een naakte blanke vrouw met vleugels en een bolletjesstaart. Kanye kreeg wat hij wou en toen sommige retailers het album weigerden te verkopen, veranderde hij het kunstwerk door een ballerina.

9. Sky Ferreira, Night Time, My Time

Sky Ferreira, Night Time, My Time
Soms kan een controversiële albumhoes, een nieuwe artiest maken. Zo werkte het voor de underground popzangers Sky Ferreira en haar debuutalbum Night Time, My Time. Ze koos een topless foto van zichzelf onder de douche, lijkend op een bang kind. Haar label bracht ook een versie uit met haar tepel uitgesneden, maar de kwetsbare pose was nog steeds te choquerend.

10. The Beatles, Yesterday and Today

yesterday and today

Voor het negende album lieten The Beatles zich inspireren op het werk van de Duitse surrealist, Hans Bellmer. De cover van de plaat toont de leden van de band bedekt met babypopjes en stukjes vlees. Het werd al snel de ‘slagerscover’ genoemd en werd door de controverse al snel vervangen door een compleet andere hoes.

11. Alice Cooper, Love It to Death

Alice Cooper, Love It to Death
Deze albumhoes is eerder grappig dan schokkend. Toch vonden veel mensen de cover een belediging toen het in 1971 werd uitgebracht. Cooper stak zijn duim uit om een penis na te bootsen. De cover werd later vervangen door Warner Bros met dezelfde foto maar dan zonder de duim.

12. Master P, Ghetto D

Master P, Ghetto D

Het zesde album van de rapper werd verboden, omdat er een foto op te zien was van een drugsverslaafde die op de stoeprand een crackpijp rookte. De oorspronkelijke naam van het album was eigenlijk Ghetto Dope. Maar zowel de naam als de cover werd veranderd nadat deze uit de schappen van verschillende winkels was teruggeroepen.